Foto: društvene mreže

Na plaži u američkoj državi Massachusetts otkriven je fragment strogo tajne rakete mete iz doba hladnog rata.


Kako prenosi američki televizijski kanal Fox News, komad municije pronađen je na plaži ostrva Cape Cod koje se nalazi u istočnom dijelu države. Nakon što je fragment predat stručnjacima, kao rezultat studije utvrđeno je da je pronađeni predmet bio dio trupa projektila mete koji je bio povezan sa strogo tajnim programom Pentagona tokom Hladnog rata. Stručnjaci su došli do zaključka da je pronalazak fragment RCAT meta rakete, a ova tehnologija je strogo povjerljiva. RCAT je skraćenica za "Daljinski upravljana vazdušna meta".

 
RCAT su bile bespilotne letjelice koje su se koristile za obuku protivavionskog topništva u bivšem američkom vojnom kampu za obuku Camp Wellfleet 1940-ih i 1950-ih. Istovremeno, postojanje ovih dronova znao je vrlo ograničen krug ljudi.
 
Ranije je objavljeno da su u američkom gradu Bellevue, službenici za provođenje zakona otkrili projektil zrak-zrak dizajniran za isporuku nuklearnih bojevih glava snage 1,5 kilotona u garaži jednog od lokalnih stanovnika.
 
Stručnjaci koji su pregledali pronađenu raketu utvrdili su da se radi o nevođenoj raketi Douglas AIR-2 Genie, koja nije predstavljala opasnost zbog nedostatka rezervoara za gorivo.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )