Foto: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Narodni poslanik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Denis Šulić (SNSD), odlučio je da pokrene inicijativu da se skupštinski materijali poslanicima dostavljaju isključivo u elektronskoj formi, a ne kao do sada u stotinama listova štampanog materijala.

Kao glavne razloge za tu inicijativu navodi ekologiju, novčane uštede i djelovanje u korak s vremenom.

– Vidio sam da dosta troškova ide na štampanje materijala koji dobijamo za svaku skupštinu, plus pred svaku sjednicu se šalju ti materijali poštom mnogima. To iziskuje i određene finansijske izdatke Narodne skupštine – objašnjava Šulić.

Kompjuteri

Dodaje da je Narodna skupština Republike Srpske putem projekata obezbijedila određen broj računara.

– Ja sam se već raspitivao da li bi u režiji tog projekta postojala mogućnost da svaki poslanik zaduži po jedan laptop ili na neki drugi način dobije računar na korišćenje i direktno na mejl svoj materijal. Onda je do svakog poslanika da li će oni te materijale štampati o svom trošku ili ne – kaže Šulić.

Navodi da su razgovori o ovoj inicijativi već počeli s generalnim skupštinskim sekretarom.

– Smatram da je dobra inicijativa, jer idemo u korak s vremenom i štedimo. Važno je da na svim stavkama na kojima možemo da uštedimo to i uradimo. Ono što je najvažnije je ekološki momenat, jer ne trošimo ogromne količine papira. Zavisno od sjednice do sjednice, ja dobijem od tri do sedam kilograma materijala. Zamislite koliko papira ode na to – kaže Šulić.

Šešić: Oprez s nabavkom

Svaki materijal Narodne skupštine objavljuje se na sajtu nakon sjednica, a sve tačke dnevnog reda su dostupne na internet stranici Narodne skupštine.

– Kad se već “kači” na sajt moglo bi automatski da se pošalje mejlom poslanicima. Razumijem da možda postoje narodni poslanici koji nisu radi da se koriste neke nove tehnologije i s te strane ih razumijem, ali svakako smatram da bismo ovo trebali pokrenuti – kategoričan je Šulić.

Narodni poslanik Davor Šešić (SDS) podsjeća da je o digitalizaciji bilo govora i u prošlom mandatu.

– Govorili smo o tome, a bilo je i ponuda stranih zemalja da se poslanicima obezbijede računari. Svakako treba ići u tom smijeru, ali prijedlog treba biti potpun i pored ušteda na papiru vidjeti koji bi izdaci pratili ovu izmjenu. Da nam se ne desi da nabavka nove opreme bude namještena nekoj firmi po previsokoj cijeni – upozorava Šešić.

GLASANJE KARTICAMA

Ne tako davno poslanici Narodne skupštine glasali su dizanjem kartica „za“, „protiv“ i „uzdržan“. Šulić kaže da se sada glasa elektronskim putem, te ističe koliko je važno da idemo u korak s novim tehnologijama.

– Nekada se u Narodnoj skupštini glasalo dizanjem onih kartica; kad ste se prijavljivali za diskusiju ili repliku isto su se dizali papirići. Kada je uveden moderni sistem glasanja napravljen je korak u tom obliku. Mislim da je došlo vrijeme da napravimo još jedan korak u ovoj oblasti slanja materijala i same digitalizacije, tako što ćemo skupštinske materijale dobijati elektronskim putem – kaže Šulić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )