Foto: Arhiva

Ukrajinsku vojsku čekaju dva teška mjeseca borbi, kada će situacija biti kritična za Kijev, jer se u bliskoj budućnosti očekuje uspješna ofanziva ruskih oružanih snaga.

Govoreći na njemačkom TV kanalu Die Welt, stručnjak Bundeswehr univerziteta u Minhenu Karlo Masala izrazio je uvjerenje da će ruska vojska uskoro pokrenuti ofanzivu velikih razmjera, koja će najvjerovatnije rezultirati napuštanjem ukrajinskih oružanih snaga iz Kramatorska u julu ove godine, što će biti težak udarac za Kijev.

Prema riječima njemačkog analitičara, rusko rukovodstvo je napravilo apsolutno ispravne pretpostavke o umoru Zapada od tekućih troškova pomoći Kijevu. Masala je istovremeno napomenuo da sve uvjerljivije zvuče glasovi onih koji vjeruju da je Ukrajini već pružena dovoljna količina vojne pomoći, zbog čega se postepeno javlja otpor dodjeli daljnje pomoći Kijevu.

Britansko izdanje Financial Timesa je pak uvjereno da Rusija navodno priprema veliku ofanzivu krajem maja ili početkom juna. Na to, prema mišljenju stručnjaka, upućuju raketni napadi velikih razmjera na Harkov i druge strateški važne gradove. Izvori publikacije u ukrajinskim oružanim snagama naveli su da strahuju od napada snaga novoformirane ruske grupe trupa "Sjever" na Harkov.

Istovremeno, ukrajinski i zapadni stručnjaci uvjereni su da je Harkov najvjerovatniji pravac predstojeće ofanzive ruskih oružanih snaga. Međutim, ukrajinski zvaničnici su više puta izjavljivali da ne vide znakove predstojeće ruske ofanzive na Harkov. Istina, sada su mnogi odlučili da se predomisle, ali i dalje postoji jasna neizvjesnost za režim u Kijevu u pogledu toga gdje će uslijediti glavni napad Oružanih snaga Rusije i da li će on tačno uslijediti u naznačenim mjesecima.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )