Foto: Blic.rs

Poznati kantautor Đorđe Balašević ušao je u užbenike muzičke kulture za osnovnu školu u Srbiji. Od ove godine u udžbeniku za osmi razred, izdavačke kuće Klet, našla se njegova “Drvena pjesma”, dok su u nižim razredima svoje mjesto našle pjesme “D-mol” i “Devojka sa čardaš nogama”.

Fanovi Đorđa Balaševića na društvenim mrežama oduševljeno komentarišu da su znali da se to moralo desiti i da su pjesme “panonskog mornara” zasluženo ušle u nastavu u školi, piše Euronews.

Da se mladi upoznaju sa muzikom Balaševića

Maja Sokolović Ignjačević, jedan od autora Kletovog udžbenika muzičke kulture, kaže da je Đorđe Balašević jedan od naših najvećih kantautora u oblasti pop muzike, da mu treba dati na značaju i upoznati mlađe genracije sa njegovim radom.

Napominje da su u udžbeniku nastojali da obuhvate i popularnu muziku koja je mladim generacijama daleka.

– Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicima se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici gdje smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa – kaže Sokolović Ignjačević za Euronews Srbija.

Ona je navela da se često pri pomjenu muzičke kulture misli samo na umjetničku muziku, a da je zapravo muzička kultura ravnopravna zastupljenost – popularne muzike, narodne-tradicionalne muzike i klasične muzike.

– Radila sam istraživanje o tome kako reference iz popularne kulture utiču kao podsticaj djeci za učenje. Naučno je dokazano da kada uvedete djeci nešto što je bliže, oni budu motivisaniji za učenje. Veliko je pitanje koliko je djeci danas Balašević bliži nego Betoven. To puno zavisi od porodice i muzike koja se sluša u kući – istakla je Sokolović Ignjačević.

Popović: Balašević zaslužio i više

Rok kritičar Petar Peca Popović smatra da je Balaševiću mjesto u školskim udžbenicima, ali da to “i nije velika čast za njega ako se zna ko je sve stigao u đačke udžbenike u Srbiji”.

– Mi u Vojvodini, Srbiji i na teritoriji bivše Jugoslavije nismo imali nekoliko Đorđa Balaševića, imali smo jednog i kao takav mislim da je zaslužio mjesto u udžbenicima. Zaslužio je i više prostora, ali sa nečim mora da se počne. Njegovo djelo je toliko da tek mora da se otkriva – naveo je Popović za Euro njuz Srbija.

Mora da se izdvoji kvalitet

I nastavnici muzičke kulture smatraju da je Balaševiću mesto u udžbenicima, jer je on dio identiteta.

Nastavnica muzičkog u Osnovnoj školi “Vasa Pelagić” u Kotežu Aleksandra Stanković smatra da mora da se izdvoji kvalitet i da se to nađe u udžbenike.

U udžbenicima i Bajaga

U programu muzičke kulture za osmi razred ove godine kao kompozicije preporučene za plevanje i sviranje našle su se plesma Bjelog dugmeta “Lipe cvatu” i Bajagina “Buđenje ranog proleća”. Osim njih tu su i plesme Đorđa Marjanovića, Zdravka Čolića, Zvonka Bogdana, numere Janike Balaža, prenosi Blic.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )