Foto: null

SARAJEVO - Pripadnici Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama, sprovode jednu od najopsežnijih operacija u borbi protiv organizovane kriminalne grupe, čiji pripadnici su osumnjičeni da su, radi sticanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima, počinili krijumčarenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i prema Hrvatskoj.

U okviru akcije "Lipa" na području Bihaća, Velike Kladuše i Cazina od jutros se vrše pretresi na 20 lokacija, koje koriste 23 lica osumnjičena za više krivičnih djela.

Osumnjičene, osim za krijumčaranje migranata, terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca.

- Istragom je utvrđeno da je više od 20 osumnjičenih, među kojima su jedan strani  i državljani BiH uglavnom sa područja Bihaća i okoline, u drugoj polovini 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja - saopšteno je iz Granične policije.

Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstu, dokumentovano je oko 30 organizovanih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u grupama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata.

- Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Gradiške, te im organizovali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice - stoji u saopštenju.

Dodaje se da su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne financijske tokove te su počinili krivično djelo pranja novca.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je da je opredijeljenost agencije permanentna zaštita granice BiH i borba protiv prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija.
- Rezultati rada Granične policije pokazuju da smo izuzetno istrajni i usredotočeni na razbijanje svakog oblika kriminala. Ovim putem zahvaljujem našim pripadnicima Granične policije i Tužilaštvu BiH na odličnoj saradnji tokom jedne od najvećih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala - istakao je Galić.
Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da u operativnoj akciji učestvuje više od stotinu policijskih službenika, a nakon sprovedenih aktivnosti, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )