Foto: avaz.ba

Nadam se da bi sve trebalo biti završeno do srijede jer je to neki osnovni rok za aplikaciju Igokee Ligi prvaka, rekao je Čolan.

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine još nije donio odluke o prošloj, a samim tim i predstojećoj takmičarskoj sezoni, koja bi trebala startovati 9. oktobra (umjesto najavljenog 2. oktobra).
 
Konačna odluka

Ipak, generalni sekretar KSBiH Amer Čolan smatra da je srijeda – danas, zadnji rok da se “otključa” prvenstvo BiH iz nove afere nastale u završnici prošle sezone zbog neodigranog „Final Four“ turnira.
 
- Nadam se da bi sve trebalo biti završeno do srijede jer je to neki osnovni rok za aplikaciju Igokee Ligi prvaka. Znači, srijeda je posljednji rok – rekao je Čolan.
 
Sastanak Upravnog odbora KSBiH održan je u petak, ali opet nije postignut dogovor.
 
- Članovi Upravnog odbora KSBiH se nisu usaglasili na posljednjem sastanku. Ostalo je da se još malo konsultiraju kako bi se usaglasili i konačno donijeli i potpisali odluke koje onda trebamo poslati klubovima - o načinu igranja, sistemu, propozicijama.
 
 Start prvenstva je planiran za 9. umjesto 2. oktobra, ali ta odluka treba biti potvrđena na sastanku UO – istakao je Čolan.
 
Dio Upravnog odbora je već ranije ponudio opciju da se odluka komesara o isključivanju iz takmičenja klubova koji nisu htjeli igrati „Final Four“ (Igokea, Borac i Spars) preinači u novčanu kaznu i da im se dozvoli igranje sljedeće sezone, dok je drugi dio UO insistirao da se odluke članova Takmičarske komisije KSBiH, Zlatka Dojčinovića i Nermina Kasumovića od 16. avgusta, vezano za poništenje odigravanja F4 turnira u potpunosti usvoje, kao i odluka o prvaku BiH poništi i stavi van snage.
 
Novčane kazne

- Idealno rješenje je ono što je već prezentirano u smislu da KSBiH može izići ususret klubovima koji su odustali od prošlog „Final Foura“ da ne ispadaju iz lige, odnosno da vremenske kazne budu preinačene u novčane i da na taj način to prošlogodišnje prvenstvo bude riješeno.
 
Ostao bi poredak kakav jeste, odnosno Široki bi bio prvak. Smatram da je to najpravednije rješenje, ali vidjet ćemo šta će Upravni odbor odlučiti – zaključio je Amer Čolan.
 
Istupanja klubova

U ovom trenutku najviše pati bh. košarka, igrači i sportski kolektivi, među kojima su brojni oni koji nemaju nikakvog udjela u aferi, a već se dugo pripremaju ne znajući kad će početi prvenstvo i u kojem formatu. Usljed ovakve situacije, od takmičenja su dva kluba i odustala - Bošnjak i Čapljina.
 
- Razlog za ovakvu odluku kluba leži, prije svega, u mnogobrojnim nepoznanicama kojima smo izloženi prije početka sezone, kako proteklih, tako i ove pa se tako još uvijek ne zna niti ko će sve nastupati u Prvoj ligi, kakav će biti sistem takmičenja, propozicije takmičenja i slično” – saopćili su iz KK Čapljina i istakli da njihovo istupanje nije motivirano finansijskim problemima.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )