Foto: x.com

Ukoliko ruske snage probiju odbranu Kijeva ili ukoliko se u sukob direktno ili indirektno uključi treća strana, na primjer Bjelorusija, NATO može aktivirati svoje snage, tvrdi "Republika"

NATO je odredio bar dvije crvene linije koje, ukoliko budu pređene, znači da će se Alijansa uključiti direktno u sukob u Ukrajini, piše italijanski list "Republika".
 
Kako prenose "RIA Novosti", ove dvije linije odnose se na dalje napredovanje ruskih trupa – "probijanje Rusije kroz liniju odbrane Kijeva i direktno ili indirektno učešće treće strane" u sukobu.
 
Crvene linije su dogovorene u povjerenju, piše "Republika", i dodaje:
 
"Trenutno treba istaći da ne postoje operativni planovi o slanju ljudi. Postoje samo ocjene mogućih akcionih planova u vanrednim situacijama i u slučaju da se u rat uvuku treće strane." 
 
List poručuje i da Oružane snage Ukrajine ne mogu u potpunosti da kontrolišu granicu što stvara uslove za prodor ruskih snaga kroz koridor između Bjelorusije i Ukrajine. Ukoliko do toga dođe, Minske će postati direktno uključen u vojni sukob, a "njegova vojska i arsenal će imati odlučujući značaj za Moskvu". 
 
"Ova situacija može samo da aktivira odbranu (NATO-a) u korist Ukrajine", zaključuje "Republika".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )