Foto: Twitter

Izrael je rekao da su uslovi prijedloga o prekidu vatre koji je Hamas prihvatio u ponedjeljak i dalje daleko od ispunjavanja njegovih zahtjeva i upozorio je da će se njegove vojne operacije u Rafu nastaviti, prenosi CNN.

Kanal napominje da je Hamas u ponedjeljak rekao da je šef njegovog političkog biroa Ismail Haniyeh rekao katarskom premijeru i šefu egipatske obavještajne službe da je grupa prihvatila njihove prijedloge za prekid vatre i sporazum o taocima. Palestinci su proslavili tu objavu na ulicama Gaze, dok su u Tel Avivu porodice talaca i njihove pristalice molile izraelske lidere da pristanu na sporazum.

Međutim, izraelske vlasti ne dijele ovaj optimizam i odlučne su u maršu na Rafu. Istovremeno, Izrael je pristao da pošalje delegaciju posrednicima u Kairo na dalje pregovore.
 
Kasnije u ponedjeljak navečer, IDF je saopštio da izvodi "precizne" napade na Hamasove ciljeve u istočnoj Rafi u južnom pojasu Gaze. Podsjetimo, danas se saznalo da su izraelske snage preuzele kontrolu nad kontrolnim punktom Rafa na granici između Egipta i pojasa Gaze.
 
Washington kaže da se Bidenova administracija i dalje protivi ulasku IDF-a u Rafu, rekao je novinarima portparol Bijele kuće John Kirby.
 
Prema riječima glasnogovornika katarskog ministarstva vanjskih poslova Majeda bin Mohammeda Al-Ansarija, danas će se u Kairu nastaviti pregovori o prekidu vatre. Prema CNN-u, predloženi sporazum, uz posredovanje Katara i Egipta, koji je Hamas spreman prihvatiti, počinje oslobađanjem 33 izraelska taoca i stotine palestinskih zatvorenika u roku od 42 dana i završava se obnovom Gaze u "periodu stabilnog miran."
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )