Foto: Arhiva

Centralna izborna komisija (CIK) BiH će na sjednici iduće sedmice utvrditi datum održavanja lokalnih izbora za ovu godinu i organa vlasti za koje se sprovode.

"Odluka će biti donesena u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH", saopšteno je iz CIK-a.
 
Na istoj sjednici biće usvojeno i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2024. godine.
 
CIK podsjeća da svi eventualni kandidati, osim ostalih uslova propisanih zakonom, moraju do dana raspisivanja izbora imati prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidovati.
 
Na sastanku lidera SNSD, HDZ-a BiH i "trojke", koji je održan 17. aprila u Istočnom Sarajevu, dogovoreno je da do 26. aprila u parlamentu BiH budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, ali se to još nije desilo.

Kristijan Šmit 26. marta je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, kako je to opravdao, s ciljem evropskih integracija BiH.
 
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. aprila na posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )