Foto: Ilustracija

Cijene polovnih automobila u svijetu su mjesecima rasle neviđenom brzinom, što je dovelo do situacije da su ljudi prodavali polovne kamione skuplje nego što su ih kupili prije godinu dana, a čak su i automobili koji su prešli više od 100.000 kilometara dobili na vrijednosti.

Međutim, dva nova izvještaja ukazuju na to da stvari možda počinju da se smiruju.
 
Veleprodajne cijene polovnih automobila, koje prodavci plaćaju za automobile koje prodaju kupcima, pale su u prve dvije nedjelje jula, dok je zaliha polovnih vozila u prodajnim mjestima porasla, navodi Cox Automotive.
 
Pored toga, maloprodajna cijena polovnih automobila, iznos koji potrošači plaćaju, nastavila je da raste, ali sporijim tempom tokom proteklog mjeseca, navodi se u zasebnom izvještaju Cox Automotive. Iako to još nije sigurno, analitičari Cox Automotive misle da će maloprodajne cijene početi da padaju tokom narednih nedjelja, piše CNN. Međutim, vraćanje u normalu i dalje će potrajati, rekao je Charlie Chesbrough, viši ekonomista u Cox Automotive.
 
Cijene polovnih automobila su dovedene do krajnjih granica zahvaljujući kombinaciji potražnje korisnika javnog prevoza i velike nestašice računarskih čipova potrebnih za izradu novih automobila.
 
Prosječna cijena polovnog automobila u Sjedinjenim Državama je prešla 25.000 američkih dolara prvi put krajem juna, što je 26 posto više u odnosu na godinu prije i 29 posto više u odnosu na prije dvije godine.
 
Veleprodajne cijene polovnih automobila takođe počinju da se smanjuju. Prema nedavnom izvještaju Manheim indeksa, vrijednosti polovnih vozila u veleprodaji još uvijek rastu za gotovo 25 posto u odnosu na godinu prije. Međutim, u prvim nedjeljama jula cijene su pale za 1,7 posto u odnosu na mjesec prije. Ova poređenja cijena statistički su prilagođena za različitu kombinaciju prodatnih vozila i za normalne sezonske oscilacije, prema Coxu.
 
"Najnoviji trendovi u ključnim pokazateljima sugerišu da će vrijednosti polovnih vozila na veliko i dalje imati sličan iznos amortizacije u narednim danima", stoji u izvještaju.
 
Manheim, filijala kompanije Cox Automotive, najveći je američki veleprodavac polovnih vozila trgovcima automobilima.
 
Iako tržište polovnih automobila više nije u punom zamahu, kaže Chesbrough, biće potrebno neko vrijeme da obični kupci automobila primijete razliku.
 
"Ludnica u vezi s nabavkom zaliha se polako smiruje pa cijena počinje da pada. To generalno znači da bismo, za četiri-osam nedjelja od sada, na maloprodajnoj strani, morali da vidimo da se stanje malo smiruje", rekao je Chesbrough. Očekuje se, kaže, da se cijene polovnih automobila neće uskoro vratiti na nivo od prije pandemije virusa korona.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )