Foto: Srpskainfo

Kompanije se trude da zaštite svoje mreže i uređaje od pretnji sajber napada, ali to u velikom broju slučajeva nije dovoljno i ostavlja velike praznine za zloupotrebu od strane kriminalaca i hakera.

Prema novom izvještaju stručnjaka za sajber bezbjednost, skoro četvrtina (23 procenta) poslovnih desktop računara nema postavljene odgovarajuće alate za sajber bezbjednost, što znači da su često laka meta hakerima.

Laptopovi, iako nešto sigurniji, takođe predstavljaju potencijalnu opasnost, jer 17 odsto nema instalirana odgovarajuća bezbjednosna rješenja. Službeni pametni telefoni su takođe ranjivi u 23 odsto slučajeva. Pravi problem počeo je sa pandemijom. Kako se većina zaposlenih prebacila na rad od kuće, mnogi nisu dobili poslovne računare, već su koristili sopstvene uređaje, prenosi itproportal.com.

Više od polovine (57 procenata) ispitanika izjavilo je da koristi lične pametne telefone za provjeru službene e-pošte, dok se 36 procenata za posao oslanja na lični laptop ili desktop računar.

To ukazuje na činjenicu da je još manja vjerovatnoća da će ovi uređaji biti zaštićeni, jer skoro polovini ličnih pametnih telefona i tableta nedostaje antivirusni softver, prenosi pcpress.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )