Foto: CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRATION

Kineski rover “Džurong”, koji je sletio na Mars 14. maja, poslao je nove slike na Zemlju, uključujući jedan selfi.

Rover nema produženu ruku i fotografisao je samog sebe tako što je bacio kameru zakačenu za njegov “stomak” deset metara i smjestio se pored platforme za sletanje. Kamera je bežično prenijela slike na rover, koji ih je potom poslao na Zemlju preko orbitera “Tjanven 1”.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) objavila je slike zajedno sa panoramskim pogledom od 360 stepeni na mjesto sletanja koju je “Džurong” načinio navigacionom terenskom kamerom dok je još bio na platformi, prenio je “Lajv sajens”.

Na snimcima se vide platforma i teren Marsove velike ravni Utopia Planitia, prekriven kamenjem. “Džurong” je lansiran u julu 2020. u okviru misije “Tjanven 1” a do Marsa je stigao u februaru ove godine. Očekuje se da će provesti 90 dana mapirajući područje, tragajući za vodom i ledom i proučavajući površinu i vrijeme.

Orbiter “Tjanven-1” trebalo bi da operiše najmanje jednu Marsovu godinu, odnosno 687 zemaljskih dana. Nakon sletanja “Džuronga” na površinu Marsa Kina je postala druga nacija u istoriji koja je uspješno sletjela na crvenu planetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Blic.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )