Foto: Twitter

Kompanija BYD je postigla dogovor vladom Mađarske o investiciji vrijednoj više milijardi eura, kojom će se realizirati plan izgradnje fabrike za proizvodnju električnih automobila.

BYD je saopćio da će u Szegedu u Mađarskoj izgraditi svoju prvu fabriku za proizvodnju putničkih automobila, što će označiti značajan korak ka "zelenoj" mobilnosti u Evropi. Ovo najmodernije postrojenje "pokazuje BYD-ovu posvećenost održivom razvoju i lokalnim ekonomijama", navedeno je u saopćenju.
 
U ovom novom postrojenju će BYD proizvoditi električne automobile, ali i baterije koje će se ugrađivati u njih. Ova kompanija u Mađarskoj već ima fabriku za proizvodnju autobusa, no sada želi izgraditi fabriku automobila kako bi ispunila svoju ambiciju za dominaciju u evropskoj industriji električnih automobila do kraja ovog desetljeća.
 
BYD-ova fabrika će biti prvo veliko postrojenje kineskog brenda u Evropi. Iako druge kompanije Nio i Great Wall Motors također žele prisustvo u Evropi te će vremenom izgraditi fabrike, nijedna od njih još uvijek nije potvrdila planove za lokalizaciju proizvodnje.
 
Fabrika koja proizvodi autobuse je ujedno prva koju je izgradio BYD na evropskom tlu. U junu 2021. godine je isporučila prvi električni autobus najvećoj mađarskoj kompaniji za javni prijevoz, a to je Volanbusz.
 
Ministar vanjskih poslova i trgovine, Peter Szijjarto, posjedio je BYD-ovo sjedište u Shenzhenu krajem june te je najavio da će BYD izgraditi fabriku za sklapanje baterija (ne proizvodnju) u sjevernom mađarskom gradu Fotu, a investicija je vrijedna 29,8 miliona dolara.
 
Plan BYD-a je da do 2030. godine čini desetinu evropskog tržišta električnih automobila, a potom i da postane najveći prodavač u Evropi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )