Foto: srpskainfo.com

Bura oko završnice Košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine se nastavlja! Košarkaški savez Republike Srpske će pokrenuti inicijativu za reorganizaciju krovnog saveza koji nije valjano registrovan.

Član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH iz Republike Srpske Siniša Kovačević najavio je takvu mogućnost.

– Košarkaški savez Republike Srpske će da formira pravni tim koji će se baviti registracijom i statutom KS BiH. Imamo indicije da KS BiH nije pravno valjano registrovan. To je državni savez i nemoguće da se jedino u njemu pojavljuje Herceg-Bosna kao dio svega. U ostalim savezima se zna. Tu su savezi Federacije, Republike Srpske i Distrikt Brčko. Jedino u Košarkaškom savezu to nije slučaj i to mora da se promijeni i da Republika Srpska dobije ravnopravnog parnera a da se savez formira na principima na kojima već funkcionišu ostale asocijacije. Ponavljam jedino u košarci imamo Herceg Bosnu te tri kantona gdje nisu ni zastupljeni svi dijelovi BiH i on po nama nije registrovan na pravno valjan način- istakao je Kovačević.

Ranije se saopštenjem oglasio i Košarkaški savez Republike Srpske koji takođe traži da se napokon riješe pravne zamrzlame u drugom entitetu kako bi dobio ravnopravnog sagovornika. Klubovi žele da smijene i generalnog sekretara Amera Čolana, te da se poništi dodjela poehara te se kao valjani uzmu rezultati iz ligaškog dijela.

Kovačević je istakao da su kancelarija saveza i generalni sekretara Amer Čolan prekoračili ovlaštenja.

– Generalni sekretar treba da izvršava odluke Upravnog odbora KS BIH a ne da on samostalno odlučuje. Mnogi su nezadovoljni radom generalnog sekretara, kako klubovi tako i savezi i o tome će se raspravljati. Sekretar je kontradiktoran, jer prvo sam donosi odluku, odlazi u Široki da nikog nije obavijestio a zatim ističe kako će sigurno biti kazni za klubove koji se nisu pojavili a da će o njima odlučiti Upravni odbor -dodao je Kovačević.

On je naveo i hronologiju događaja koji su doveli do lakrdije u Širokom Brijegu, te istakao da se sve moglo izbjeći uz dogovor. Ono što je sad jasno da Upravni odbor nije zvanično dao dozvolu za finalni turnir u Širokom brijegu, kao i da je većina članova ovog tijela među njima i predsjednik saveza Mirza Teletzović su bili da se finale pomjeri na zahtjev Sparsa za 19.20 jun.

– Pet klubova je željelo da se završi takmičenje odmah nakon Lige šest za šampiona, a u tome su imali podršku i dijela članova Upravnog odbora KS BiH. Međutim dio članova iz Herceg Bosne nije podržao taj prijedlog već stav Širokog brijega da bi oni još igrali i završni turnir, kako bi ostvarili svoje ambicije. Iako su ranije protiv direktnih konkurenata imali 0:6 i gubili su mečeve ubjedljivo. Taj stav klubova se nije uvažio i kancelarija je samovoljno finalni turnir pomjerila za Široki Brijeg-objasnio je član KS BiH i dodaje da članovi Upravnog odbora imaju i zajedničku grupu u kojoj su raspravljali o zahtjevu Sparsa da se finalni turnir ako se uopšte održi pomjeri za 19.20  -Šest članova Upravnog odbora se saglasilo sa zahtjevom Sparsa da se finalni turnir pomjeri za 19.20 jun., zbog povreda i umora. Ljudi su odigrali osam mečeva u 10 dana, što je nehumano Igokea je odigrala pet mečeva u osam dana. I to je posljednja poruka u grupi. Da je bilo više komunikacije sigurni je da smo mogli da postignemo rješenje. Ovako je napravljen cirkus u režiji generalnog sekretara- naveoje Kovačević.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )