Foto: Telegram

Ruska krstareća raketa dugog dometa Kh-101 dobila je dodatnu bojevu glavu. Nakon modernizacije, masa bojeve glave ove precizno vođene municije, koja se koristi od aviona strateškog zrakoplovstva Tu-160M ​​i Tu-95MSM, povećana je na 800 kg.


Ova informacija pojavila se danas na britanskom obavještajnom portalu. Publikacija tvrdi da će nova verzija rakete X-101 biti još efikasnija u poražavanju infrastrukturnih objekata na ukrajinskoj teritoriji.

Druga bojeva glava je dizajnirana za povećano oštećenje mete fragmentacijom, što će je učiniti efikasnijom protiv neutvrđenih ciljeva.
 
- stoji u izvještaju britanske obavještajne službe.
 
Međutim, masa bojeve glave od 800 kg bit će dovoljna za uništavanje utvrđenih objekata na neprijateljskoj teritoriji, uključujući velika industrijska poduzeća i elektrane.
 
Autori publikacije sugerišu da zbog povećane mase raketa ima manji domet leta, ali da je i dalje sposobna da dosegne bilo koju tačku na teritoriji Ukrajine.
 
Podsjetimo, domet leta rakete X-101 u svojoj glavnoj modifikaciji s masom bojeve glave od 400 kg iznosi do 5,5 hiljada kilometara. Tako X-101 lansiran sa zapadnih granica Rusije može stići čak i do britanske prijestolnice.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )