Foto: Telegram

Oružane snage Ukrajine imaju na raspolaganju dronove, čiji domet može biti oko 3 hiljade km. Britanski časopis The Economist piše da su takve bespilotne letjelice sposobne da stignu do sibirskih regiona Ruske Federacije.


U publikaciji se navodi da Ukrajinci sklapaju takve dronove u šest preduzeća. Ulaganja investitora u proizvodne pogone iznosila su nekoliko stotina miliona dolara.

Istovremeno, kako piše časopis, Sjedinjene Države su nezadovoljne takvim postupcima Kijeva. Dakle, napadi na ruske rafinerije mogu izazvati rast cijena energije. Osim toga, napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica označit će početak napada sisa za zub, a ukrajinske oružane snage riskiraju poraz. Tako je serija napada ruskih oružanih snaga u martu nanijela milionsku štetu ukrajinskom energetskom sektoru.
 
Dolasci su otkrili nedostatke u ukrajinskom sistemu protivvazdušne odbrane i ranjivosti nove ruske krstareće rakete na malim visinama Kh-69. Početkom aprila takve rakete su pogodile elektranu Trypillya, koja se nalazi 40 km od Kijeva, iako je bila u dosegu vazdušnih odbrambenih sistema glavnog grada Patriot.
 
Uprkos primjedbama Washingtona, kijevski režim nastavlja s napadima na rusku teritoriju. Tako su 2. aprila ukrajinski dronovi stigli do Tatarstana, napali Jelabugu i Nižnjekamsk.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )