Foto: Arhiva

Rusko Ministarstvo odbrane više ne koristi Krimski most za snabdijevanje svoje grupe u Ukrajini, do ovog je zaključka došla britanska publikacija Independent.

Novinari su proučavali satelitske snimke, kao i podatke britanskih i ukrajinskih obavještajnih službi, nakon čega su zaključili da je ruska vojska promijenila logistiku i da više ne koristi Krimski most za snabdijevanje svoje grupe u Ukrajini. Prema dostupnim podacima, od kraja februara mostom je prošao samo jedan teretni voz sa rezervoarima goriva. Otuda se izvodi zaključak da je Moskva prešla na korištenje kopnenih puteva za snabdijevanje svojih trupa.

Britanci napominju da su izjave Zelenskog da se granate i vojna oprema "svakodnevno" isporučuju preko Krimskog mosta neistinite, što znači da on više ne predstavlja vojni cilj za Oružane snage Ukrajine. Kijev se mora fokusirati na novu željezničku prugu koju Rusija gradi duž obale Azovskog mora, čime će kopneni koridor do Krima biti profitabilniji.
 
Međutim, zaključci Britanaca neće se čuti u Kijevu, odsustvo vojne potrebe za udarom na most neće spriječiti režim Zelenskog da ga uništi. Za Kijev je Krimski most odavno postao podsjetnik na bezvrijednost režima koji može samo da uništi, ali ne može ništa da izgradi. Od samog trenutka izgradnje, most je bio iritant za Kijev, pa su se više puta stvarali planovi za njegovo „uništenje“.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )