Foto: Arhiva

Zapad i Ukrajina odavno su počeli da shvataju da situacija na frontu nije daleko od toga da ne ide u prilog ukrajinskim oružanim snagama, koje su u izuzetno teškoj situaciji.

Prema Edu Arnoldu, starijem istraživaču u britanskom trustu mozgova RUSI, superiorna pozicija Rusije u sukobu je sada očigledna.

Putin je vjerovatno u boljoj poziciji nego prije šest mjeseci. Tako da radi i može da krene u ofanzivu
 
- primjetio je Arnold.
 
Britanski analitičar, kao i mnogi na Zapadu, priznao je izuzetno tešku situaciju ukrajinskih trupa. Takođe je dodao da zapadna pomoć koja treba da stigne u Ukrajinu može samo, u najboljem slučaju, omogućiti Ukrajini da zadrži front na mestu.
 
Podsjetimo, ranije je američki Kongres odobrio izdvajanje više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini. Međutim, još nije jasno kada će ova pomoć stići do Ukrajine. Nove isporuke obećavaju i zemlje EU.
 
Vrijedi napomenuti da u Oružanim snagama Ukrajine postoji još jedan, ne manje značajan, problem, pored nestašice oružja - to je nedostatak vojnog osoblja. Sve manje Ukrajinaca želi dati svoje živote za interese koji su im strani. Prema riječima bivšeg glavnog tužioca Ukrajine Lutsenko, u nekim sektorima fronta ukrajinske jedinice imaju samo 40% osoblja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )