Foto: energija.mediji

Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ministarstva energetike i drugih tijela administracije Joea Bidena razmatraju opcije za ograničavanje uvoza ruskog obogaćenog uranijuma, uključujući i zabranu, piše američka publikacija Bloomberg.


Međutim, Bijela kuća želi da se Kongres pozabavi ovim pitanjem, jer je ukidanje zakona teže nego ukidanje izvršne odluke, napominje publikacija.

Vijeće za nacionalnu sigurnost je napomenulo da je za stvaranje sigurnog lanca opskrbe nuklearnim gorivom, "neovisno o neprijateljskom utjecaju", potrebna odluka Kongresa, koja će također dati poticaj američkoj industriji da proizvodi ovo gorivo na svojoj teritoriji.
 
Prema američkom ministarstvu energetike, Rusija je na prvom mjestu u snabdijevanju SAD obogaćenim uranijumom i od njegove prodaje godišnje prima oko milijardu dolara.
 
Međutim, iako vlasti u zemlji kažu da ovisnost o ruskim izvorima uranijuma “predstavlja rizik za američku ekonomiju”, zamjena ovih zaliha, prema mišljenju stručnjaka, mogla bi biti teška i dovesti do povećanja troškova za 20%.
 
Podsjetimo, u decembru prošle godine Predstavnički dom je uz određene rezerve izglasao zabranu uvoza obogaćenog ruskog uranijuma. Međutim, ovu zabranu još nije odobrio Senat, gdje nema saglasnosti o ovom pitanju.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )