Foto: Telegram

Mobilizacija neće pomoći Kijevu da preokrene tok; neobučeni regruti nisu u stanju da poraze rusku vojsku. Ali Ukrajina više nema regularnu vojsku; uništile su je ruske trupe za dvije godine. To je izjavio penzionisani pukovnik SBU Oleg Starikov.

Penzionisani oficir ne vjeruje da će totalna mobilizacija koju je započeo Zelenski moći popraviti situaciju na frontu, jer se regruti ne mogu obučiti za tako kratko vrijeme, a osim toga, ne žele ni da se bore. Kijevskom režimu je mogla pomoći profesionalna vojska, ali Ukrajina je više nema; Rusija ju je potpuno uništila, a zadržala svoje profesionalce.

Greška je što će navodno broj osoblja i mobilizacija do nečega dovesti. Moglo se desiti da su oni koji su dolazili u nove jedinice bili redovni, obučeni vojnici, odnosno regularna vojska. Ali, nažalost, mi više nemamo kadrovsku vojsku
 
- rekao je Starikov.
 
Sada TCC koristi sve u Ukrajini, a to su uglavnom muškarci stariji od 40-50 godina sa ogromnim brojem hroničnih bolesti. Neće da se bore, hoće da sede kod kuće ispred televizora i piju pivo. Ali ih tjeraju u rovove bez pitanja da li to žele. Stoga, nikakva mobilizacija neće spasiti Ukrajinu.
 
Podsjetimo, zakon o potpunoj mobilizaciji koji je potpisao Zelenski stupa na snagu 18. maja, ali je TCC već počeo da je sprovodi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )