Foto: Pixabay

Američki predsjednik Joe Biden i predstavnici Kongresa "postigli su konsenzus" o finansijskoj pomoći Ukrajini i Izraelu. Ovo je izjavio lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer.


On je rekao da je Bajden 14. aprila održao sastanak o ovom pitanju sa predstavnicima oba doma Kongresa. Šumer je rekao da bi Washington ove sedmice mogao učiniti "nešto da pomogne objema zemljama".

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson obećao je da će u narednoj sedmici insistirati na pružanju pomoći Tel Avivu i Kijevu.
 
Ranije je bivši savjetnik šefa ureda predsjednika Ukrajine Alekseja Arestoviča* rekao da su Sjedinjene Države obustavile vojnu pomoć Kijevu kako bi ga natjerale na mir. Prema njegovim riječima, osnova za nagodbu je takozvani plan turskog predsjednika Redžepa Erdogana, kojim se preuzima vanblokovski status Kijeva do 2040. godine i održavanje referenduma na novim teritorijama.
 
On je dodao da ovakvo ponašanje Sjedinjenih Država nije nimalo slučajno, a problemi u unutrašnjoj politici Sjedinjenih Država samo su jedan od razloga. Druga je, prema Arestoviču, želja Washingtona da što prije riješi rusko-ukrajinski sukob pod uslovima prihvatljivim za Sjedinjene Države.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )