Foto: Arhiva

Belgija smatra da je neophodno uvesti sankcije Izraelu od strane Evropske unije zbog akcija Tel Aviva u Pojasu Gaze, koje su dovele do smrti oko 34 hiljade civila. Ovo je saopštio belgijski premijer Alexander D Croo.

Belgijske vlasti su prije nekoliko sedmica došle do mogućnosti uvođenja sankcija Izraelu. Kroo je napomenuo da bi se promijenili samo trgovački putevi, ako bi ih njegova zemlja samostalno uvela protiv jevrejske države. Stoga premijer o ovakvoj inicijativi razgovara na nivou EU.

Alexander De Croo je također obavijestio da je belgijska strana uključila šefa evropske diplomatije Josepa Borrell-a u rješavanje ovog pitanja.
 
Belgija je ranije sklopila sporazum o pridruživanju s Izraelom, koji sadrži odredbe o ljudskim pravima.
 
Dan ranije, belgijska zastupnica Asita Kanko pozvala je na uvođenje sankcija Iranu kao odgovor na njegove udare na Izrael u noći 14. aprila. Preporučila je da Borel uvede zabranu isporuke opreme za izradu balističkih projektila Teheranu.
 
U međuvremenu, šef izraelskog ministarstva odbrane Yoav Gallant je u razgovoru sa šefom Pentagona Lloydom Austinom rekao da ne vidi alternativu napadu na grad Rafah u južnom dijelu Gaze. Gallant je govorio o nedostatku namjere Hamasa da ispoštuje sporazum o prekidu vatre, pa će jedinice IDF-a biti prisiljene da uđu u Rafah.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )