Foto: Telegram

Sve češće analize stručnjaka ukazuju da je rusko-ukrajinski sukob rat iscrpljivanja koji bi mogao da potraje. Takođe otvorila su se pitanja da li su počele da se pojavljuju pukotine u podršci Zapada Ukrajini? Sa druge strane ruske oružane snage sporo napreduju u istočnom Donbasu.

Kako najbolje podržati Ukrajinu i u kojoj mjeri Rusiju treba kazniti, piše BBC news.
 
U tekstu BBC navodi se da je vidiljivo da vlade u Britaniji, Poljskoj pozivaju na nedvosmislen poraz Vladimira Putina.
 
"Moramo da se uvjerimo da Ukrajinci protjeraju Rusiju iz Ukrajine", rekla je prošle nedjelje ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Ne može biti kompromitovanja oko ukrajinske teritorije

BBC dodaje da Putin vidi lidere u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji koji pozivaju na drugačiji pristup.
 
Govoreći početkom maja, francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je na prekid vatre između Rusije i Ukrajine i pozvao Zapad da se "ne predaje iskušenju poniženja, niti duhu osvjete".
 
Sljedećeg dana, italijanski premijer Mario Dragi, govoreći u Beloj kući, rekao je da ljudi u Evropi žele "da razmisle o mogućnosti uvođenja primirja i ponovnog pokretanja nekih kredibilnih pregovora".
 
Nakon što su Makron i njemački kancelar Olaf Šolc u subotu održali 80-minutni telefonski razgovor sa Putinom, u želji da istraže načine da se Ukrajini omogući izvoz žitarica preko Crnog mora, zamijenik letonskog premijera se obrušio na društvene mreže.
 
"Izgleda da postoji veliki broj takozvanih zapadnih lidera koji posjeduju eksplicitnu potrebu za samoponižavanjem, u kombinaciji sa potpunom odvojenošću od političke realnosti", napisao je Artis Pabriks na Tviteru.
 
Kao jedan od ključnih faktora po Kremlj navodi se američki predsjednik Džo Bajden.

Ali Bajden je davao različite signale u različito vrijeme. Prvo je nazvao Putina "ratnim zločincem" nagovještavajući potrebu za promjenom režima u Moskvi, a zatim je ponudio  ove nedjelje da Ukrajini pošalje raketne sisteme "koji mogu da udare u Rusiju".
 
Bivši premijer i predsjednik Dmitrij Medvedev nazvao je prvu Bajdenovu izjavu "racionalnom".
Ali odluku SAD da pošalje napredniji raketni sistem u Ukrajinu Kremlj je opisao kao "dolivanje ulja na vatru".
 
Nakon te izjave sve oči uprte su u državnog sekretara SAD-a Entonija Blinkena od kojeg se očekuje da iznese kako je navedeno "promišljen stav administracije".
 
Na nedavnom sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u Berlinu, Blinken je rekao da su SAD i njihovi partneri "fokusirani na to da Ukrajini pruže što je moguće čvršću ruku na bojnom polju i za bilo kojim pregovaračkim stolom, kako bi mogla da odbije rusku agresiju i u potpunosti brani svoju nezavisnost i suverenitet".
 
Jake riječi, ali kako tačno definišete "što jaču ruku”? A šta zapravo znači „potpuna” odbrana nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine?
 
Dakle, da li pukotine počinju da razbijaju platinu zapadnog konsenzusa o Ukrajini?

"Morate samo da pogledate borbu za dobijanje naftnog embarga“, kaže Jan Bond, direktor spoljne politike u Centru za evropske reforme, misleći na mučene nedjelje pregovora koji su rezultirali ovonedjeljnim djelimičnim embargom EU na rusku naftu.
 
I pored svih oklijevanja oko snabdijevanja oružjem, zapadni konsenzus oko Ukrajine ostaje prilično neokrnjen.
 
Ali pukotine koje postoje bi se i dalje mogle proširiti.
 
"Ako bilo koja strana počne da ostvaruje odlučujuće dobitke, onda oni postaju veći problem", kaže Jan Bond.
 
"Ako Rusi potpuno probiju ukrajinske linije na istoku i počnu da se kreću ka rijeci Dnjepar, pitanje koliko teritorije bi Ukrajina trebalo da bude spremna da žrtvuje da bi postigla prekid vatre. Po istom principu, ako ukrajinske snage počnu da tjeraju Ruse nazad, kaže Jan Bond, "na Zapadu će se čuti glasovi „ne pokušavajte da povratite dijelove Donbasa koje Rusi kontrolišu od 2014. godine“.
 
To još nije debata koja se u ovom trenutku čini relevantnom, ali kada je američki diplomata Henri Kisindžer sugerisao u Davosu da Ukrajina treba da razmotri ustupanje teritorije kako bi sklopila mir sa Rusijom, naišao je na žestok odgovor u Ukrajini i šire.
Što ukazuje da mučne debate tek predstoje.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )