Foto: Twitter/AutoCar

Kineski proizvođač BYD predstavio je atraktivnu električnu limuzinu Seal za evropsko tržište. Novi azijski model dostupan je u dvije verzije, a ulazna nudi autonomiju od 570 kilometara.

Kinezi nastavljaju ofanzivu električnih modela na evropsko tržište. Ovaj put kineski proizvođač BYD otkrio je model Seal u specifikaciji za Stari kontinent. Novi model je električna limuzina srednje klase jednostavnog i fluidnog dizajna sa odličnim koeficijentom otpora zraka od samo 0,219 cw što je skoro na nivou konkurencije (Hyundai Ioniq 6 - 0,19, Mercedes EQS – 0,20). Zapravo, ovaj atraktivni model mjeri 4,8 metara u dužinu, 1,88 m u širinu i 1,46 m u visinu. Međuosovinski razmak dugačak je 2,92 metra.
 
Za Evropu će novi BYD Seal biti dostupan u dvije verzije: Design i Excellence-AWD. Obje verzije dolaze opremljene baterijom od 82,5 kWh, ali verzija Design posjeduje jedan električni motor, koji razvija 313 KS i pokreće zadnje točkove. U ovoj konfiguraciji Seal obećava domet od 570 kilometara.
 
Druga verzija posjeduje dva električna motora, što rezultira pogonom na sve točkove. Motori zajedno razvijaju 530 KS, ali je domet manji - 520 kilometara. Sealova arhitektura omogućava punjenje do 150 kW na utičnici za brzo punjenje, a punjenje od 30% do 80% traje 26 minuta.
 
BYD za sada nije objavio cijene Seala na evropskom tržištu, mada je redakcija Auto Bilda u petom mjescu nakon prvih vožnji navela cijenu od 45.000 eura za ulazni i 55.000 eura za AWD model. Prodaja kreće u zadnjem kvartalu 2023. godine, a tada ćemo znati više o cijenama, pogotovo što je BYD nedavno, ‘’ganjajući’’ se Teslom i njihovom Modelom 3 kao glavnim rivalom, spustio cijene u Kini za 18 posto.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )