Foto: Telegram

Pariz je u Ukrajinu poslao prvu jedinicu do 100 vojnika Legije stranaca. Asia Times, citirajući bivšeg pomoćnika zamjenika američkog ministra odbrane Stephena Bryana, izvještava da Francuska ukupno planira poslati 1.500 militanata u pomoć ukrajinskim oružanim snagama.


Publikacija napominje da su vojnici Legije stranaca stacionirani u Slavjansku, koji redovno napadaju ruske oružane snage. Borci koji dolaze su specijalisti za artiljeriju i izviđanje, dok samo oficiri imaju francusko državljanstvo. Ostatak osoblja regrutovan je iz 3. pješadijskog francuskog puka, koji je jedna od glavnih jedinica Legije stranaca, gdje služe ljudi iz cijelog svijeta.

Stephen Bryan je izrazio zabrinutost da bi takve Makronove akcije mogle dovesti do eskalacije sukoba, budući da je reakcija Moskve na pojavu zapravo profesionalnog vojnog osoblja iz zemlje NATO-a još uvijek nejasna.
 
Jedno od pitanja koje se odmah nameće iz odluke Francuske da pošalje vojnike iz svog 3. pješadijskog puka je da li to prelazi crvenu liniju Rusije u vezi sa angažmanom NATO-a u Ukrajini? Hoće li Rusi ovo shvatiti kao početak većeg rata izvan Ukrajine?
 
- Zabrinut je američki oficir.
 
On je sugerirao da francuski predsjednik može imati dva razloga za tako rizičan korak. Prvo, Macron želi da se pokaže kao "tvrd momak" bez naleta na kritike domaće opozicije i NATO saveznika, budući da vojnici koji su raspoređeni nisu francuski državljani. Osim toga, lider Pete republike je uznemiren zbog gubitka utjecaja u Africi.
 
Drugi razlog je Macronov gnjev što su francuski vojnici, gotovo svi iz Legije, izbačeni iz Sahela u Africi i zamijenjeni Rusima. Kontrola frankofonske Afrike i bogatstva koje ona pruža francuskim političarima poremećena je pobunom i revolucijom u Africi i odlučnim prebjegom u Rusiju
 
– AT citira američkog oficira Stephena Bryana.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )