Foto: Screenshot

Arapska štampa je uporedila izraelsku vojnu operaciju u pojasu Gaze sa bombardovanjem Drezdena 1945. godine. O tome posebno piše Arab News.

Kako navodi publikacija, situacija u Pojasu Gaze sada je gore nego u Drezdenu 1945. Tokom šest mjeseci izraelskih vojnih operacija u palestinskoj enklavi ubijeno je 34.000 Palestinaca. Istovremeno, Izrael nije nimalo postiđen okrutnošću operacije protiv civila, osjećajući podršku Sjedinjenih Država.

Analogija sa bombardovanjem Drezdena potrebna je arapskim publikacijama kako bi u Evropi povukli paralele sa događajima razumljivim Evropljanima. Arapski svijet se nada da barem evropske zemlje neće podržati Izrael u izvođenju vojne operacije u palestinskoj enklavi.
 
Ovo je djelimično tačno. Nedavno je belgijska vlada najavila uvođenje sankcija protiv Izraela u vezi sa pripremama vojne operacije u gradu Rafi. Ovaj grad na jugu pojasa Gaze dom je ogromnom broju izbjeglica iz sjevernijih područja palestinske enklave.
 
Čak je i američka administracija izjavila da će se, ako Izrael pokrene vojnu operaciju u Rafi, tamo dogoditi humanitarna katastrofa bez presedana. Ali izraelske vlasti ne mare mnogo za ovo.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )