Foto: Srpskainfo

Američke i britanske agencije objelodanile su detalje metoda "grube sile" koje je, kako tvrde, primjenjivala ruska obavještajna služba u pokušaju da provali u "klaud usluge" više stotina vladinih agencija, energetskih kompanija i drugih organizacija.

U izvještaju, koji je objavila američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA), opisuju se napadi operativaca povezanih s ruskom vojnoobavještajnom agencijom GRU, koja je ranije dovođena u vezu sa velikim sajber-napadima u inostranstvu i pokušajima miješanja u izbore u SAD 2016. i 2020. godine.

Direktor NSA za sajber-bezbjednost Rob Džois tvrdi da je ruska kampanja “vjerovatno u toku, na globalnom nivou”, prenosi AP.

NSA navodi da su operativci povezani sa GRU-om pokušali, bar od sredine 2019. do početka ove godine, da prodru u mreže koristeći Kubernetes, softver otvorenog koda koji je prvobitno razvio Gugl kako bi upravljao “klaud uslugama”.

Kako dodaje, iako je “značajan broj” pokušaja provale kao metu imao organizacije koje koriste klaud usluge “Majkrosoft Ofisa 365”, hakeri su pogodili i druge pružaoce “klaud usluga” i servere e-pošte.

Napadi “grubom silom“ uključuju automatsko zasipanje sajtova potencijalnim lozinkama dok hakeri ne dobiju pristup.

U izvještaju, izdatom tokom razornog talasa “ransomver napada” na vlade i ključnu infrastrukturu, ne otkrivaju se tačne mete kampanje ili pretpostavljena svrhu, već se samo navodi da su meta hakera bile stotine organizacija širom svijeta.

Ransomver je, inače, vrsta štetnog softvera koji organičava pristup računarskom sistemu ili pohranjenim podacima i traži otkupinu od žrtve.

SAD već dugo optužuju Rusiju da koristi i toleriše sajber-napade radi špijunaže, širenja dezinformacija i ugrožavanje rada vlada i ključne infrastrukture.

Ruska ambasada u Vašingtonu oštro je u četvrtak negirala umiješanost agencija ruske vlade u sajber napade na američke vladine agencije ili privatne kompanije.


– Nadamo se da će američka strana odustati od prakse iznošenja neosnovanih optužbi i usredsrediti se na profesionalan rad sa ruskim stručnjacima kako bi ojačala međunarodnu informacionu bezbjednost – poručuje se u saopštenju ruske ambasade, objavljenom na Fejsbuku.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )