Foto: Printscreen RTS

BEOGRAD - Kraljevčanin Goran Suša poslao je listu "Los Anđeles tajms", koji u recenziji filma "Dara iz Jasenovca" negira da su Srbi bili žrtve ustaških zločina, originalni dokument, spisak sa zvaničnog sajta logora Jasenovac iz 2009. godine na kojem je 297 članova njegove familije iz Like, koji nisu preživjeli taj logor NDH.

Dokazima o stradanju samo jedne porodice na području Like u ustaškim logorima, koje je poslao uredništvu "Los Anđeles tajmsa", Goran ne vjeruje da će nešto postići, ali je istakao kako nije mogao da ostane ravnodušan na još jedan pokušaj prekrajanja istorije.

"Verovatno je to završilo na kompjuteru u smeću, ali ja sam jednostavno kao čovek osetio da zarad svojih predaka moram to da uradim", rekao je Suša za RTS.

Goran je unuk Danila i Sare Suše, koji su 1941. godine sa četiri sina prebjegli iz Like u Srbiju da bi spasili živu glavu.

Njihova svjedočenja o stradanjima u Ličkom Gračacu dopunio je i originalnim dokumentima u knjizi koju je prije šest godina objavio sa stricem.

"Istine radi, ovaj spisak nije uperen protiv hrvatskog naroda i države Hrvatske, ali ako ne budemo govorili istinu, opet ćemo biti u nekom narednom periodu gubitnici. Na ovom spisku iz 2009. godine je 297 iz familije Suša iz sela Štikada, a iz nekih drugih mesta gde su Suše živele", rekao je Goran.

Na zvaničnom sajtu Spomen područja Jasenovac danas su samo dva člana familije Suša, a na sajtu organizacije "Jasenovac Research Institute", na slovo "S", više nema nijedne žrtve.

"Spiska više nema, dobijete samo eror /greška/, e sada da li su spiskovi pohranjeni, pretpostavljam da jesu", smatra Suša.

Film "Dara iz Jasenovca", autora Predraga Antonijevića i scenariste Nataše Drakulić, kroz sudbinu srpske djevojčice Dare prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac.

Film je bio kandidovan i za nagradu "Oskar", ali nakon tvrdnje kritičara Džeja Vajsberga u magazinu "Varajeti" da je film "neprikriven primjer srpske nacionalističke propagande" i recenzije u "Los Anđeles tajmsu" u kojoj se tvrdi da su u Jasenovcu stradali samo Jevreji i da nije postojao logor za djecu, Američka akademija filmske umjetnosti i nauke nije ga uvrstila na užu listu od 15 filmova

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )