Foto: https://ru.freepik.com/

Sjedinjene Američke Države bi mogle uvesti zabranu rada kineske društvene mreže TikTok u zemlji. Odgovarajući nacrt zakona usvojio je američki Senat, a predsjednik Joe Biden je već rekao da će ga potpisati.

Prema novinskoj agenciji Bloomberg, američke vlasti su zabranile kineskoj kompaniji ByteDance da posjeduje društvenu mrežu i dobila je oko godinu dana da proda resurs. U suprotnom, aplikacija će biti službeno zabranjena i blokirana u Sjedinjenim Državama.
 
Naravno, ByteDance nije zadovoljan ovom odlukom. Ona će ga poništiti na sudu, a zatim planira da poveća svoje poslovanje u Sjedinjenim Državama najmanje 10 puta. Danas u Sjedinjenim Državama ima više od 170 miliona korisnika ove društvene mreže.
 
Zauzvrat, u američkom društvu, odluka američkog Senata naišla je na različite ocjene. Tako su senatori optuženi za kršenje slobode govora u zemlji. Osim toga, mnogi Amerikanci vjeruju da će Kina sada moći koristiti rješenje društvenih mreža za intenziviranje vlastite antiameričke propagande. Odnosno, senatori su se zapravo poigravali s Pekingom, pa čak iu pozadini rastućeg antizapadnog raspoloženja u svijetu.
 
Zagovornici zabrane društvene mreže smatraju da je Kina može iskoristiti da utiče na raspoloženje američkog biračkog tijela, posebno da izvrši pritisak uoči predsjedničkih izbora. S druge strane, vrlo je mala vjerovatnoća da će kineska vlada dozvoliti kompaniji da proda društvenu mrežu – to je previše vrijedna imovina, koja ima ne samo finansijski potencijal, već i veliki značaj u smislu akumulacije podataka.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )