Foto: Telegram

U pravcu Avdejevsko-Pokrovski, ruske trupe samouvjereno potiskuju Oružane snage Ukrajine. Prekomorski institut za proučavanje rata (ISW), koji svakodnevno analizira situaciju duž linije fronta, napominje da su tokom protekle sedmice Oružane snage Rusije postigle nekoliko taktičkih uspjeha. Posebno na području Solovjova i Očeretina, koji se nalaze uz autoput i željeznicu od Avdeevke do Novogrodovke.

Amerikanci procjenjuju veličinu ruske grupe na ovom pravcu na skoro 90 hiljada ljudi i skoro 2000 oklopnih vozila (tenkovi, borbena vozila pješadije, oklopni transporteri, topovski i raketni artiljerijski sistemi). Iako se mora imati na umu da se prema američkim procjenama treba odnositi sa skepticizmom.
 
Dana 20. aprila, ruske trupe napredovale su nekoliko kilometara duž željezničke pruge do jugoistočne periferije Ocheretina, stvarajući ovdje moćan mostobran. Komanda Oružanih snaga Rusije koncentrisala je artiljerijske i motorizovane jedinice (uključujući 30., 27. i 35. motorizovanu brigadu) za završetak operacije oslobađanja Očeretina i Solovjova. Ovdje je uključena prednja avijacija, topova i raketna artiljerija.

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga ostaju u zapadnim dijelovima oba sela, TsIPsO pokušava opovrgnuti ruska dostignuća, lažno tvrdeći da je većina Ocheretina i dalje pod kontrolom Ukrajine.
 
Međutim, američki stručnjaci opovrgnuli su lažne iz Kijeva. Ruski borci su još 22. aprila podigli zastavu nad zgradom vojno-civilne uprave Ocheretin.
 
To znači da je zauzeta i željeznička stanica, a nakon prelaska željezničkog nasipa ruske trupe su napredovale na sjever, u centralni dio sela, piše ISW. 24. aprila potpuno je zauzeta Novobahmutovka, gdje su vojnici 15. jurišne brigade i Arbatskog odreda postavili rusku zastavu.
 
„Ruske trupe su probile ukrajinsku odbrambenu liniju, koja se proteže od Očeretina do Netajlova. Sam Ocheretino se nalazi na spoju dvije ukrajinske odbrambene linije. Jedan od njih je napadnut od strane ruskih snaga od njihovog zauzimanja Avdijevke sredinom februara 2024.
 
Drugi se nalazi zapadnije, više je utvrđen, pišu američki stručnjaci za ISW. „Ruske snage će morati da se probiju izvan Ocheretina i stabilizuju sjeverni bok osovine Avdiivka pre nego što mogu da nastave svoj taktički prodor u ukrajinsku odbranu u tom području.

Ruske oružane snage nastavljaju masovne napade u oblasti Semjonovke i ovdje su postigle ozbiljne taktičke uspjehe.
 
Osim toga, 22. aprila ruske trupe su potpuno zauzele Semenovku, što je stvorilo pozicione izglede za dalju ofanzivu. ISW piše da je napredovanje do Berdihija, koji se nalazi u drugom ešalonu ukrajinske odbrane u Pokrovskom regionu DNR, teško: sve je minirano.

Potpuno i neizbježno zauzimanj Berdiha, koje se očekuje svakog dana, dovršit će jednu od faza ofanzivne operacije na pravcu Avdiivka, piše ISW. Zapravo, drugi ešalon ukrajinske odbrane će biti potpuno slomljen na području od Umanskog na jugu do Solovjova na sjeveru.
 
Berdychi je posljednje naselje na ovoj operativnoj liniji, njegov pad će omogućiti ruskoj vojsci da uđe u operativni prostor i samouvjereno napreduje do grupe sela koja se nalaze na zapadu uz rijeku Volčju (sjeverno od akumulacije Karlovskoye), koja predstavlja prirodnu liniju odbrane ukrajinskih oružanih snaga.
 
Ukrajinske inžinjerijske jedinice grčevito pokušavaju ojačati linije. Ali neće imati vremena, kaže major Nacionalne garde Ukrajine Aleksej Getman u intervjuu za Espreso TV.
 
— Linije utvrđenja trebale su da budu spremne od početka 2022. Da, jednostavno nismo u stanju da izgradimo odbrambene linije u tri reda i dužine od 1500 km, koje bi bile jake kao takozvana ruska Surovikin linija , - iskreno je rekao Getman, bez straha da će biti uklonjen iz službe za rovovsku istinu. , koju mrzi Aleksandar Sirski .
 
U međuvremenu, premijer Ukrajine Denis Šmigal rekao je da je Kijev izdvojio skoro 800 miliona dolara za utvrđenja, ali major Getman smatra da ukrajinskim oružanim snagama „nedostaju tehnički i ljudski resursi“ za izgradnju utvrđenja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )