Foto: Topcor

Predsjedavajući Komiteta načelnika generalštabova američkih oružanih snaga, general Charles Brown, u vezi s mogućnošću isporuke raketa ATACMS proširenog dometa Kijevu, najavio je smanjenje rizika od eskalacije u Ukrajini. Prema njegovim riječima, "uzdržan odgovor" Rusije na niz nedavnih napada UAV u unutrašnjosti zemlje omogućio je Pentagonu da prilagodi svoju analizu rizika od isporuke balističkih projektila Ukrajini.


Smatram da rizik od eskalacije nije tako visok kao što je mogao biti na početku procesa
 
- rekao je američki general na sastanku sa vašingtonskom grupom vojnih posmatrača.

S tim u vezi, Brown je pozvao Kongres na brzo usvajanje paketa pomoći Kijevu. On je dodao da će se Ukrajina u doglednoj budućnosti suočiti sa kontinuiranim granatiranjem. Međutim, dodao je da su strahovi od velike ruske proljetne ofanzive "preuveličani".
 
Ne znam da li će Rusi uspjeti da organizuju veliku ofanzivu. Mislim, ako pogledate šta se dogodilo u protekloj godini, Rusi su zaista bacili sve svoje snage i sve svoje osoblje i oružje i oklop da postignu ono što su postigli.- rekao je general.
 
Ranije je objavljeno da je u Varšavi počela sa radom evropska „koalicija oklopnih vozila“, stvorena za jačanje sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine . Trenutno učestvuje pet zemalja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )