Foto: DimitroSevastopol- PIXABAY

Napetnosti između Moskve, Kijeva i Washingtona zbog spekulacija da ruski predsjednik Vladimir Putin priprema invaziju na Ukrajinu ne smiruju se. A sada su američke obavještajne službe objavile svoja saznanja o ruskim planovima za ofenzivu koja bi bila izvršena na više frontova, s do 175.000 vojnika - i to možda već početkom sljedeće godine. Obavještajni dokument s kartom moguće invazije, naslovljen "Potencijal za 175 tisuća ruskih snaga blizu Ukrajine: Dokazi planiranja i nedavnog kretanja artiljerije, opreme i ljudstva", dobio je i objavio Washington Post, za koji je dobio potvrdu i od američkih dužnosnika.

Naravno, već je neko vrijeme poznato da je Rusija nagomilala snage uz granicu s Ukrajinom - bilo onu "staru" granicu, uz istočnu ukrajinsku pokrajinu Donbas koju već sedam godina, najvećim dijelom, pod kontrolom drže ruski separatisti, ili onu "novu" koja je nastala ruskom okupacijom i naknadnom aneksijom poluotoka Krima.
 
Prema procjeni ukrajinske vojske, broj ruskih vojnika uz ukrajinsku granicu trenutno se kreće oko 94 hiljade - što vjerojatno nije dovoljno za uspješnu invaziju, ali mogao bi biti temelj za pripremu invazije u vrlo kratkom roku.
 
U isto vrijeme, Moskva zahtijeva od Washingtona jamstvo da Ukrajina neće pristupiti NATO-u i da će se savez suzdržati od određenih vojnih aktivnosti na ukrajinskom teritoriju i oko njega koje Kremlj smatra prijetnjom.
 
Putin je tako prošle sedmice da poručio da i Rusija ima svoju "crvenu liniju", odnosno da će biti prisiljena djelovati ako NATO, predvođen SAD-om, u Ukrajini postavi projektile koji bi navodno mogli pogoditi Moskvu za nekoliko minuta, iako NATO nije uopće najavio takav potez.
 
Putin je rekao da su prijetnja za Rusiju i vježbe s američkim nuklearnim bombarderima koji lete iznad Crnog mora, kao i američki sustavi proturaketne obrane u Poljskoj i Rumuniji, piše Index.hr.
"Trebaju nam precizna pravna jamstva jer naši zapadni kolege nisu poštovali svoje odgovarajuće usmene obveze", rekao je ruski predsjednik i dodao da "svi znaju da su dana usmena jamstva o neširenju NATO-a na istok (nakon raspada SSSR-a), a oni su radili sasvim suprotno".
 
Washington, koji je zaprijetio "ozbiljnim posljedicama" u slučaju ruske invazije, nada se smiriti tenzije i postići nekakav dogovor s Moskvom na virtuelnom sastanku Putina i američkog predsjednika Joea Bidena, koji je zakazan za utorak.
 
I sam Biden je već javno upozorio Putina da ne poduzima vojnu intervenciju u Ukrajini i najavio nove inicijative kako bi se zaštitila ta istočnoeuropska zemlja, a sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi u Latviji prošle sedmice očito je bio jedna od tih inicijativa.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )