Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

BiH pokreće reviziju presude protiv Srbije za genocid

Bosna i Hercegovina

Izvor: Agencija Anadolija     17.02.2017 u 17:49 h 8

BiH pokreće reviziju presude protiv Srbije za genocid

SARAJEVO (AA) - Revizija presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid će biti pokrenuta, odlučeno je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).


Savjetovanje o tome da li će biti pokrenut zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu održano je danas u sarajevskoj Vijećnici, a organizatori su bili Fondacija "Pravda za Bosnu i Hercegovinu" i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH

"Bit će krize, ali ne onakve kakvom se prijeti. Ovaj zahtjev ne oduzima ničije pravo", rekao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka.

Odustajanje od revizije, kako je rekao Izetbegović, nanijelo bi štetu dignitetu žrtava i države BiH.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. KRVAVA SVADBA: Zločin kojim je pre 21 godinu počeo građanski rat u BiH! (FOTO) (VIDEO)

    

  Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog svata Nikolu Gardovića, što je bio okidač za rat u Bosni i Hercegovini  Foto: RTRS

  21 GODINA OD STRAVIČNOG ZLOČINA! Na današnji dan, 1. marta 1992. godine, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je bila inicijalna kapisla za građanski rat u BiH.

  U Bosni i Hercegovini 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti, na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za izlazak iz tadašnje SFRJ i u Federaciji se taj dan obeležava kao “dan nezavisnosti”, dok s druge strane Srbi u Republici Srpskoj ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa, kao i sećanje na stravičan zločin i ubistvo srpskog svata na Baščaršiji!

  Drugog dana referenduma o nezavisnosti SR BiH, pripadnik “zelenih beretki” i kriminalac Ramiz Delalić pucao je na srpsku svadbenu povorku na Baščaršiji i pritom ubio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića.

  Ovaj događaj bio je jedan od povoda za početak ratnih sukoba u Sarajevu, jer su kao odgovor na ovo ubistvo naoružani Srbi iste večeri podigli barikade po Sarajevu, a u razdoblju od 1. do 5. marta podigli su barikade i u bosanskohercegovačkim gradovima Šamac, Derventa i Odžaci.  Foto: Glas Srpske

  KRVAVA SVADBA PROREKLA RASPAD SFRJ I GRAĐANSKI RAT

  Venčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur obavljeno je u 14.30 časova u Framu Preobraženja Gospodnjeg (crkva na Staroj stanici), na Pofalićima, u opštini Novo Sarajevo, a sam čin venčanja obavio je prota Voja Čarkić.

  Nakon venčanja, svatovi su se uputili u Dom svete Tekle u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji, gde ih je čekao zakazani svadbeni ručak. Pošto je saobraćaj za putnička vozila u centru Sarajeva jednosmeran i paralelan sa tramvajskim, svatovi su put od crkve na Pofalićima do Stare crkve prošli ulicama Vojvode Putnika i Obalom vojvode Stepe, do Vijećnice, gde se nalazio najbliži parking.

  Kada su se parkirali, svatovi su krenuli ka Staroj crkvi. U neposrednoj blizini prilikom ulaska svatovske kolone u dvorište Stare crkve, pored svatova se zaustavilo belo putničko vozilo marke “golf” u kome su se nalazila četiri kriminalca, a među kojima je bio Ramiz Delalić, zvani Ćelo.

  Četiri kriminalca predvođena Delalićem izašla su iz “golfa” i nasrnula na mladoženjinog oca, starog svata Nikolu Gardovića, koji je u svatovskoj koloni obavljao dužnost barjaktara.

  Delalić je pokušao da starom svatu, odnosno barjaktaru Nikoli Gardoviću, oduzme svatovsko znamenje, zastavu Srpske pravoslavne crkve (trobojku sa krstom), nakon čega je došlo do komešanja u svatovskoj koloni.

  Tada je Ćelo otvorio vatru iz pištolja, te smrtno ranio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika SPC Radenka Mikovića (mladoženjinog zeta). Odmah nakon otvaranja vatre, zločinci su pobegli odnoseći sa sobom zastavu Srpske pravoslavne crkve koju su spalili. Nikola Gardović je preminuo od nanesenih rana nekoliko minuta kasnije u kolima Hitne pomoći.

  - Trebalo je da pređemo samo deo puta od parkinga do crkve, nismo očekivali ništa neobično, jer je samo nedelju ranije na istom mestu organizovana ovakva svadba – rekao je Jovan Gardović, sin ubijenog Nikole – Skinuta su i svatovska obeležja, a netačno je da je Nikola bio u narodnoj nošnji.

  - Odmah pošto je Nikola pokošen, metak je u nogu pogodio i Radenka Mitrovića – rekao je Jovan Gardović – I on je sveštenik, kao i mnogi u našoj familiji.


  Foto: ismetbajramoviccelo.blogspot

  UBICU DELALIĆA ZA ZASLUGE ODLIKOVAO ALIJA IZETBEGOVIĆ

  Pored počinioca ubistva Ramiza Delalića zvanog Ćelo, svedoci su kao napadače i saučesnike napada i ubistva prepoznali i Suada Šabanovića iz Zvornika, te Muhameda Švrakića, sina osnivača “zelenih beretki” Emina Švrakića, a četvrti napadač je Taib Torlaković.

  Delalić je odmah nakon početka ratnih sukoba u Sarajevu postao komendant Devete muslimanske brdske brigade Armije BiH, a od Alije Izetbegovića je za zasluge primio pištolj sa posvetom.

  Muslimani su kontrolisali centar Sarajeva, dok su Srbi držali ostatak grada, kao i uzvišenja oko njega. Nakon apela javnosti, Radovan Karadžić i Alija Izetbegović su 3. marta održali sastanak u štabu JNA u centru Sarajeva uz posredovanje generala JNA Milutina Kukanjca.

  Nakon oštre rasprave, Karadžić i Izetbegović su se saglasili da red u gradu održavaju mešovite patrole JNA i policije.

  VIŠE PUTA SE SUDILO – PRESUDE NEMA!

  Suđenje Ramizu Delaliću i njegovim saučesnicima je više puta održano za ubistvo starog svata Nikole Gardovića. Prvi proces pokrenule su muslimanske vlasti nakon početka rata 1992. godine, ali je proces odmah obustavljen jer je Delalić 1992. godine postao komandant Devete muslimanske brigade Armije BiH, što su muslimanske vlasti ocenile kao olakšavajuću okolnost u korist obustave suđenja.

  Međutim, suđenje nije nikada završeno, jer je MUP Federacije BiH više puta hapsio Ćelu i puštao ga na slobodu, da bi potera za njim ponovo bila nastavljena.

  Delalić je pobegao u Tursku i tamo proveo dve godine, a nekoliko godina kasnije, uhapšen je u Sarajevu i postupak je ponovo pokrenut 2004, ali je odmah pušten da se brani sa slobode.

  Ramiz Delalić znani Ćelo, rodom iz Priboja, ubijen je u Sarajevu 27. juna 2007. godine, oko 23.30 časova. Policija Federacije BiH je izjavila da je ubistvo bilo deo obračuna kriminalaca u Sarajevu. Nakon njegovog ubistva suđenje je prekinuto.

  Pored Ramiza Delalića, za saučesništvo u ubistvu su optuženi Suad Šabović i Taib Torlaković. Taib Torlaković je ubijen u obračunu kriminalaca u Sarajevu, tako da nije prisustvovao suđenju, a Suad Šabović se tokom suđenja nalazio u Italiji.

 2. Genocidni moraju odgovarat.

 3. Kukaš nad žrtvama, a tvoj otac je izazvao žrtve sa Markala i Srebrenice.Nije li to ružno?
  Pa hajd sad da naplatimo nešto od Srbije, a kad potrošimo, onda i od Hrvatske.
  A svi znaju šta ćeš dobiti.
  A ako džabe potrošiš pare, hoćeš li podnijeti ostavku?
  Ipak si se ti obezbijedio, jer nisi sam donio odluku.
  Lukava lisica.

  V

 4. Pitanje je bilo samo dana kada ce se optuznica ponoviti.Dato je 20 godina vremena da se Srbi opamete.Posto nisu mogli da se suoce sa istinom i pomire s tim sta su nanijeli bola drugom narodu slijedi veca kazna a to ce biiti kazna do 500 godina.Posto su svi generali priznali krivicu i ucesce u BiH samim tim imamo cvrste dokaze.Zadnji koji ce jos da se pokaju i kazu istinu bice Karadzic i Mladic a s time i konacan poraz zlocincima i nacionalizmu.Neka to bude üouka buducim generacijama da ne ubijas druge samo sto je druge vjere.

 5. E sad meni nije jasno ovo:Srbi kazu da nemoze pokrenuti reviziju bez suglasnosti Srba i Hrvata? Kako sad to da moze? Samo pitam!

 6. Dodik laje a ne ujeda a bakir kad jebe i jaja gura hahaah

 7. Zaboravljaš da samo jedan sat advokata u Hagu košta 500 evra.
  Ostalo da ne pominjemo.

 8. Da, treba, protiv tebe! Sto si doveo mudzahedine da kolju i izmislio Srebrenicu!

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi