Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sarajevo: Počelo savjetovanje o pokretanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     17.02.2017 u 16:48 h 1

Sarajevo: Počelo savjetovanje o pokretanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije
FOTO: Agencija Anadolija

Savjetovanje o tome da li će biti pokrenut zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počelo je danas iza 15 sati u sarajevskoj Vijećnici, a organizatori su Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH.


Na savjetovanje je došao veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija. Među onima koji su se odazvali pozivu su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Ejub Ganić, Beriz Belkić, Mirko Pejanović, Vasvija Vidović, Halid Genjac, Asim Crnalić, Željko Komšić...

Upravo je Komšić, lider Demokratske fronte i nekadašnji član Predsjedništva BiH, bio jedan od rijetkih koji je bio raspoložen da se pred početak savjetovanja obrati javnosti.

“Mislim da je gospodin Izetbegović već donio odluku i ovaj sastanak na koji smo pozvani je jedna vrsta pokušaja da se raspodijeli teret odgovornosti te odluke. Šta god da bude, odluka nije lagana. Ona je takve vrste da u ovoj situaciji ne možete izaći sa bilo kakvom vrstom političke pobjede. Moj utisak je da je Izetbegović donio odluku da se ide u reviziju, ali vidjećemo, i po meni se nakon toga otvaraju dva pitanja. Treba politički odgovoriti na krizu koja će uslijediti nakon toga u BiH i u regiji, ne treba zaboraviti da idu izbori u Srbiji i valja će narodu onda odgovoriti šta ako sud odbije taj zahtjev s obzirom na sve što smo imali priliku čuti od pravnih stručnjaka“, rekao je Komšić, te dodao da je BiH dokaze imala i prije deset godina, ali da oni nisu previše značili u političko-pravnoj igri koja se odvijala oko Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Mogućnost revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije izazvala je jednu vrstu političke krize u institucijama BiH, jer predstavnici srpskog naroda osporavaju legitimitet Sakiba Softića, agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u predmetu tužbe, i smatraju da nema novih dokaza za podnošenje zahtjeva za reviziju. 

U četvrtak je otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer se na njoj nisu pojavili poslanici političkih partija iz RS-a, ističući da se sjednica na treba održati sve dok Predsjedništvo BiH ne donese odluku po pitanju podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (kasnije Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ona je prihvaćena 1996. godine po jednoj tački kојa sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, kојu је usvојila Gеnеralna skupština Ujedinjenih nacija 9. dеcеmbra 1948. godine.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine i predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši sud UN-a definisao pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Međutim, presuda za genocid ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali je smatra odgovornom jer je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. 01. Mart 2013. | 07:15

  42

  KRVAVA SVADBA: Zločin kojim je pre 21 godinu počeo građanski rat u BiH! (FOTO) (VIDEO)

    

  Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog svata Nikolu Gardovića, što je bio okidač za rat u Bosni i Hercegovini  Foto: RTRS

  21 GODINA OD STRAVIČNOG ZLOČINA! Na današnji dan, 1. marta 1992. godine, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je bila inicijalna kapisla za građanski rat u BiH.

  U Bosni i Hercegovini 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti, na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za izlazak iz tadašnje SFRJ i u Federaciji se taj dan obeležava kao “dan nezavisnosti”, dok s druge strane Srbi u Republici Srpskoj ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa, kao i sećanje na stravičan zločin i ubistvo srpskog svata na Baščaršiji!

  Drugog dana referenduma o nezavisnosti SR BiH, pripadnik “zelenih beretki” i kriminalac Ramiz Delalić pucao je na srpsku svadbenu povorku na Baščaršiji i pritom ubio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića.

  Ovaj događaj bio je jedan od povoda za početak ratnih sukoba u Sarajevu, jer su kao odgovor na ovo ubistvo naoružani Srbi iste večeri podigli barikade po Sarajevu, a u razdoblju od 1. do 5. marta podigli su barikade i u bosanskohercegovačkim gradovima Šamac, Derventa i Odžaci.  Foto: Glas Srpske

  KRVAVA SVADBA PROREKLA RASPAD SFRJ I GRAĐANSKI RAT

  Venčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur obavljeno je u 14.30 časova u Framu Preobraženja Gospodnjeg (crkva na Staroj stanici), na Pofalićima, u opštini Novo Sarajevo, a sam čin venčanja obavio je prota Voja Čarkić.

  Nakon venčanja, svatovi su se uputili u Dom svete Tekle u dvorištu Stare crkve na Baščaršiji, gde ih je čekao zakazani svadbeni ručak. Pošto je saobraćaj za putnička vozila u centru Sarajeva jednosmeran i paralelan sa tramvajskim, svatovi su put od crkve na Pofalićima do Stare crkve prošli ulicama Vojvode Putnika i Obalom vojvode Stepe, do Vijećnice, gde se nalazio najbliži parking.

  Kada su se parkirali, svatovi su krenuli ka Staroj crkvi. U neposrednoj blizini prilikom ulaska svatovske kolone u dvorište Stare crkve, pored svatova se zaustavilo belo putničko vozilo marke “golf” u kome su se nalazila četiri kriminalca, a među kojima je bio Ramiz Delalić, zvani Ćelo.

  Četiri kriminalca predvođena Delalićem izašla su iz “golfa” i nasrnula na mladoženjinog oca, starog svata Nikolu Gardovića, koji je u svatovskoj koloni obavljao dužnost barjaktara.

  Delalić je pokušao da starom svatu, odnosno barjaktaru Nikoli Gardoviću, oduzme svatovsko znamenje, zastavu Srpske pravoslavne crkve (trobojku sa krstom), nakon čega je došlo do komešanja u svatovskoj koloni.

  Tada je Ćelo otvorio vatru iz pištolja, te smrtno ranio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića, dok je njegov saučesnik ranio sveštenika SPC Radenka Mikovića (mladoženjinog zeta). Odmah nakon otvaranja vatre, zločinci su pobegli odnoseći sa sobom zastavu Srpske pravoslavne crkve koju su spalili. Nikola Gardović je preminuo od nanesenih rana nekoliko minuta kasnije u kolima Hitne pomoći.

  - Trebalo je da pređemo samo deo puta od parkinga do crkve, nismo očekivali ništa neobično, jer je samo nedelju ranije na istom mestu organizovana ovakva svadba – rekao je Jovan Gardović, sin ubijenog Nikole – Skinuta su i svatovska obeležja, a netačno je da je Nikola bio u narodnoj nošnji.

  - Odmah pošto je Nikola pokošen, metak je u nogu pogodio i Radenka Mitrovića – rekao je Jovan Gardović – I on je sveštenik, kao i mnogi u našoj familiji.


  Foto: ismetbajramoviccelo.blogspot

  UBICU DELALIĆA ZA ZASLUGE ODLIKOVAO ALIJA IZETBEGOVIĆ

  Pored počinioca ubistva Ramiza Delalića zvanog Ćelo, svedoci su kao napadače i saučesnike napada i ubistva prepoznali i Suada Šabanovića iz Zvornika, te Muhameda Švrakića, sina osnivača “zelenih beretki” Emina Švrakića, a četvrti napadač je Taib Torlaković.

  Delalić je odmah nakon početka ratnih sukoba u Sarajevu postao komendant Devete muslimanske brdske brigade Armije BiH, a od Alije Izetbegovića je za zasluge primio pištolj sa posvetom.

  Muslimani su kontrolisali centar Sarajeva, dok su Srbi držali ostatak grada, kao i uzvišenja oko njega. Nakon apela javnosti, Radovan Karadžić i Alija Izetbegović su 3. marta održali sastanak u štabu JNA u centru Sarajeva uz posredovanje generala JNA Milutina Kukanjca.

  Nakon oštre rasprave, Karadžić i Izetbegović su se saglasili da red u gradu održavaju mešovite patrole JNA i policije.

  VIŠE PUTA SE SUDILO – PRESUDE NEMA!

  Suđenje Ramizu Delaliću i njegovim saučesnicima je više puta održano za ubistvo starog svata Nikole Gardovića. Prvi proces pokrenule su muslimanske vlasti nakon početka rata 1992. godine, ali je proces odmah obustavljen jer je Delalić 1992. godine postao komandant Devete muslimanske brigade Armije BiH, što su muslimanske vlasti ocenile kao olakšavajuću okolnost u korist obustave suđenja.

  Međutim, suđenje nije nikada završeno, jer je MUP Federacije BiH više puta hapsio Ćelu i puštao ga na slobodu, da bi potera za njim ponovo bila nastavljena.

  Delalić je pobegao u Tursku i tamo proveo dve godine, a nekoliko godina kasnije, uhapšen je u Sarajevu i postupak je ponovo pokrenut 2004, ali je odmah pušten da se brani sa slobode.

  Ramiz Delalić znani Ćelo, rodom iz Priboja, ubijen je u Sarajevu 27. juna 2007. godine, oko 23.30 časova. Policija Federacije BiH je izjavila da je ubistvo bilo deo obračuna kriminalaca u Sarajevu. Nakon njegovog ubistva suđenje je prekinuto.

  Pored Ramiza Delalića, za saučesništvo u ubistvu su optuženi Suad Šabović i Taib Torlaković. Taib Torlaković je ubijen u obračunu kriminalaca u Sarajevu, tako da nije prisustvovao suđenju, a Suad Šabović se tokom suđenja nalazio u Italiji.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi