Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ljekari UKCS odbacili navode o smrti bebe i djeteta

Sarajevo

Izvor: Nezavisne novine     17.01.2017 u 09:42 h 0

Ljekari UKCS odbacili navode o smrti bebe i djeteta

Nakon pisanja o smrti četvoro djece u zadnjih mjesec dana u Kantonu Sarajevo, ljekari Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo odbacili su juče kao netačne navode medija o smrti bebe i djeteta zabilježene ovaj mjesec na ovoj klinici, a kojima se postavlja pitanje moguće odgovornosti ljekara.


Naime, neki mediji su objavili da je 12. januara jedna beba, nakon što je imala infarkt, rođena mrtva, mada je dva sata prije toga ultrazvukom bilo utvrđeno da je beba bila dobro, dok pedijatri brojne navode iz tog teksta odbacuju kao netačne i neutemeljene. Početkom ovog mjeseca takođe je umro dječak na Pedijatrijskoj klinici, nakon što je navodno prethodno pregledan i vraćen kući, da bi poslije pogoršanog stanja bio doveden u ambulantu i upućen na Infektivnu klinku i potom hitno na Pedijatriju. Objavljene su i informacije o smrti još dvoje djece u Kantonu Sarajevo, koja su navodno takođe imala visoku temperaturu. Iako do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili zvanične odgovore iz UKCS, koji su za nas, kao i za druge medije bili pripremljeni, oni su stigli do pojedinih portala te su pedijatri iz UKCS, kada je riječ o smrti troje djece, naveli da je jedino dijete hospitalizirano na Disciplini za zdravlje djeteta bio trogodišnji dječak, koji je primljen 5. januara u izuzetno teškom općem zdravstvenom stanju zbog respiratornih tegoba, visoke temperature i osipa po koži.

"Dječak je upućen na Pedijatrijsku kliniku. Pregledan je u prijemnoj ambulanti te upućen na Kliniku za infektivne bolesti UKCS, zbog sumnje na morbile. Na Infektivnoj klinici su dati infuzija i antibiotik intravenski. Dijete je i pored svih preduzetih mjera intubacije i mehaničke ventilacije na Intenzivnoj njezi Discipline za zdravlje djeteta preminulo 15 sati nakon prijema. Obdukciju djeteta roditelji su odbili", navodi se u izvještaju direktora Discipline za zdravlje djeteta UKCS Ede Hasanbegović i šefova Pedijatrijske klinike Danke MiličićPokrajac i Ferihe HadžagićĆatibušić.

Ljekari Pedijatrijske klinike tvrde da se plasiranjem netačnih informacija kroz pojedine medije uznemirava javnost, a medicinsko osoblje izlaže pritisku, čime se posredno ugrožava i kvalitet usluge prema pacijentima.

Ipak, javnosti i dalje nisu dostupne informacije o tačnom uzroku smrti niti gdje je bilo liječeno još dvoje djece, dječak i djevojčica predškolskog uzrasta, koji su umrli.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi