Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sarajevo: Vozila i radnici zimske službe čiste ulice prvog i drugog prioriteta

Sarajevo

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     17.01.2017 u 09:12 h 0

Sarajevo: Vozila i radnici zimske službe čiste ulice prvog i drugog prioriteta
FOTO: fotodesk.net

Specijalizovana vozila zimske službe u Sarajevu trenutno čiste ulice prvog i drugog prioriteta, dok snijeg od sinoć neprestano pada


Glasnogovornik KJKP "Rad" Mirza Ramić za AA je rekao da će se čišćenju ulica trećeg i četvrtog prioriteta pristupiti "kada se za to steknu uslovi".

"Trenutno je na terenu 49 specijalizovanih vozila na čišćenju ulica prvog i drugog prioriteta. Obzirom da je u sinoćnjim satima napadalo od osam do 10 centimentara snijega, trenutno čistimo te ulice. Kad se steknu uslovi čistit će se ulice trećeg i četvrtog prioriteta. Ulice drugog, trećeg i četvrtog prioriteta se čiste po prestanku padavina, 24, 48 odnosno 72 sata. Kada su u pitanju pješački prijelazi, odnosno mostovi, stepenište i druge površine za pješake, angažovano je 120 radnika na području četiri gradske općine. Pored čišćenja trotoara, zakonska je obaveza svakog fizičkog ili pravnog lica da ispred svojih stambenih ili poslovnih objekata očiste snijeg, ali da ga ne bacaju na saobraćajnice", rekao je Ramić.

Na pitanje zašto su neke gradske ulice u Sarajevu, i pored vozila zimske službe i radnika koji rade na čišćenju, neočišćene od snijega, Ramić je istakao kako neke ulice i nisu uvrštene u zimsko održavanje i ta da takva pravila određuje svaka općina zasebno. 

"U svemu ovome, mora se uzeti u obzir činjenica da ulice, odnosno dužine ulice koje ulaze u zimsko održavanje ne određuje preduzeće 'Rad' već investitor, odnosno općina. One su te koje dodjeljuju prioritete i kažu u kojoj dužini će se čistiti ulica, odnosno da li će ikako ući u zimsko održavanje. Pa tako imamo situaciju da nas telefon zimske službe bukvalno ne prestaje zvoniti jer 90 posto poziva dolazi od ljudi koji se nalaze u ulicama četvrtog prioriteta ili koje nisu uvrštene u zimsko održavanje. 'Rad' radi po onome što je zadato od općina", rekao je Ramić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi