Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Američki avioni u 2016. godini bacili preko 26.000 bombi

Svijet

Izvor: Index.hr     11.01.2017 u 20:27 h 0

Američki avioni u 2016. godini bacili preko 26.000 bombi
FOTO: idesh.net

U posljednjim danima predsjedničkog mandata Baraka Obame, mnogi će pokušati rezimirati njegovu spoljnu i vojnu politiku.


Obama se kao predsjednik SAD-a fokusirao na povlačenje američkih trupa (uz izuzetak povećanja snaga u Afganistanu), opsežno korištenje zračnih snaga i logističke podrške lokalnim saveznicima. Je li ova strategija bila uspješna, odnosno da li je smanjila prijetnju od ekstremizma i terorizma i poboljšala sigurnost u konfliktnim zonama, predmet je značajnih kontroverzi. 

Kako god, ako se sagleda šta će dočekati Trampa, mora se uzeti i sljedeća činjenica: u 2016, posljednjoj godini Obaminog mandata, vojne snage SAD-a bacile su 26.171 bombu u sedam različitih država, izvještava Council on Foreign Relations.

SAD izvršile 79% vazdušnih napada međunarodne koalicije

Ova procjena je vjerovatno preniska, s obzirom da su pouzdani podaci dostupni samo za zračne udare u Pakistanu, Jemenu, Somaliji i Libiji, a jedan "udar" prema klasifikaciji Pentagona može značiti više bačenih bombi ili projektila.

No i prema toj konzervativnoj procjeni, SAD su bacile 3.027 bombi više nego 2015. godine.

Daleko najviše ih je bačeno u Iraku i Siriji: 24.287. Ova procjena temelji se na postotku američkih zračnih udara u djelovanju međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države u ove dvije zemlje, odnosno u Operaciji Inherent Resolve. Od ukupno 30.743 bombe koje je koalicija bacila, na SAD otpada 79%.

SAD su bacile otprilike podjednak broj bombi u ove dvije zemlje: 12.095 u Iraku i 12.192 u Siriji.

U sljedećim zemljama brojevi bačenih bombi su: 1.337 u Afganistanu, 496 u Libiji, 34 u Jemenu, 14 u Somaliji i 3 u Pakistanu.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi