Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ivanić najavio prekid komunikacije s Inckom ako se ne izvini

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     11.01.2017 u 19:41 h 8

Ivanić najavio prekid komunikacije s Inckom ako se ne izvini
FOTO: nap.ba

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, ukoliko se on ne izvini za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio Republiku Srpsku i NDH.


"Inckova izjava jedna je od najgnusnijih koje smo mogli da čujemo od osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH", rekao je Ivanić za Srnu i istakao da je zadatak visokog predstavnika da čuva Dejtonski mirovni sporazum, time i Republiku Srpsku, a ne da je poredi sa NDH.

Navodeći da bi visoki predstavnik trebalo da čuva mir, Ivanić je konstatovao da se Incko ovakvom izjavom samo pridružio salvi ružnih riječi koje su proteklih dana mogle da se pročitaju uglavnom na bošnjačkim portalima i društvenim mrežama.

"Ovo je uvreda ne samo za Srbe, Republiku Srpsku i sve njene stanovnike, već za sve ljude u BiH koji žele mir i stabilnost i kojima je dosta konflikta", upozorio je Ivanić.

Ukoliko Incko ostane pri ovoj izjavi, Ivanić je rekao da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dalje ima sa njim bilo kakvu komunikaciju.

"Poređenjem Republike Srpske i NDH Incko je `srozao` sav autoritet. Ukoliko se ne izvini, ne vidim svrhu dalje komunikacije", zaključio je Ivanić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, u utorak je uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom, što je naišlo na brojne osude srpskih zvaničnika.

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", rekao je Incko.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. Ovaj se sad zakacijo da istjera strance indirektno vadeci se da je uvrijedjen sta je ovaj stranac rekao. A ni rjeci sto je natjerao Jusica da potpise za izvodjenje vojske. To sve slici na zamku Jusicu. Dvoje visokih prestavnika iz Covicevoh redova otisli iznenada bas tada na odmor kad se raspravlja vazno pitanje da li vojsci dozvoliti ucesce u nezakonitom slavlju. Sad i Ivsnic napada strance da izbjegne da bude napadnut zbog prisilnog podmetanja da Jusic potpise. Ko ovaj je presjednik i moze narediti sta hoce. Zato je Covic vodijo svoju ekipu kod Dodika medjuostalim poveo i Marinu.

 2. Ivanić od ozbiljnog političara sve više prelazi u poslušnika režima i sračunato uništava opoziciju jer je u dilu sa režimom koji ga je spasio od zatvora zbog krađe šume. Ali on nije bitan, na kraju će završiti kao anonimus u nekom sporednom hodniku. Ali zabrinjavajuće je za narod kada narod počinje da vjeruje da je laž istina. Kada u to konačno i povjeruje onda to postaje opasno i za taj narod više nema spasa. Narod postaje zombi u vlasti jednog čovjeka.

 3. Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica istakao je večeras u Banjaluci da Republiku Srpsku i tradiciju Svetog Stefana, kao patrona države Srpske, nije moguće poništiti.

  „Šta radi lider Bošnjaka Bakir Izetbegović, nego obavlja dželatski posao i zabija nož u srce jednoj kulturi čiji identitet i etika proističu iz mira i Svetog Stefana koga su u ilegalu proterali nakon osmansko-islamske agresije u 15. veku koju je izveo sultan Mehmed Drugi, zvani El fatih, a u proteklom ratu je na strani muslimana bila jedinica koja se tako zvala, što ne smemo zaboraviti“, rekao je Kusturica.

  On je u besedi na svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike naglasio da Srbima ne preostaje ništa drugo nego da se bore kao i do sada, da je srpski narod zajednica vezana jezikom, te da se ne sme dozvoliti da mu bude nametnut drugi jezik.

  „Za ovu borbu, sestre i braćo, imam nekoliko uputstava. Prvo mora biti zaustavljeno mazohističko ponašanje najvećeg dela naše intelektualne i političke elite koja izbegava da se direktno suprotstavi ponižavanju, da napuste politiku kretanja ispod radara i klečanja pred našim političkim neprijateljima, da se okanu sitne vajde i prihvate stvarnost i rvu se sa njom makar kao predsednik Srpske Milorad Dodik“, dodao je Kusturica.

  On je podsetio da ga je pred početak ratnih sukoba u BiH 1990. godine „visočki ters“ upitao šta mu je po nacionalnosti žena.

  „Kažem, ona ti je najbolja smesa, svega ima u krvi Srba, Slovenaca i Hrvata. On veli ne pitam te to, nego je li šokica ili vlahinja. Kažem mu Jugoslovenka, a on meni, e pa da ti kažem slabo ti meni Kusta radiš, ne trudiš se, nisi je još preveo na našu stranu, jer uopšte nije važno koje je vere, važno je da je muslimanka“, prisetio se Kusturica.

  Prema njegovim rečima, ta rečenica bila je sve vreme politička ideja vodilja nekadašnjeg lidera muslimana Alije Izetbegovića i njegovih političkih sledbenika.

  Kusturica tvrdi da je sve što se dešavalo nakon smrti oca Alije, sin Bakir Izetbegović usmerio na osvetničko rušenje drugačijeg od onoga što je zamislio, a posebno Republike Srpske.

  „To radi u saradnji sa delom fantomske međunarodne zajednice, gde je na kraju bilo sve isto kao pred Prvi svetski rat, pa umesto Benjamina Kalaja imamo Valentina Incka, a umesto ilegalnog austrijskog suda i procesa Mladoj Bosni postavljen je Haški tribunal, subjektivni sud koji je kažnjavao Srbe i ponekog Hrvata“, smatra Kusturica.

  On je naglasio da je u međuvremenu rečenica da nije važno koje smo vere prerađena i da bi sada trebalo da budemo ako ne već odmah Bošnjaci, onda prvo Bosanci, a na kraju Muslimani.

  „Šta može biti veća prepreka od Svetog Stefana za realizaciju takve namere i zato su odlučili da ga sruše. Stefan Tvrtko Kotromanić koji sebe naziva kraljem Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Podrinja… proslavlja Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, a nakon krunisanja na grb Kotromanića stavlja ljiljane kao simbol koji je u hrišćanskoj Evropi simbolizovao čistotu presvete Bogorodice“, podsetio je Kusturica.

  On je naveo da su se Izetbegovići „zaigrali sa ljiljanima davno“ i trošili ih kao svoje patriotske biljke.

  „Dakle, zamenom teza i zavlačenjem ruke u džep tuđe kulture. Kakve veze oni imaju sa tradicijom hrišćanske i sekularne Evrope? Nije Sveti Stefan bio krsna slava Kotromanića, nego patron države kojom oni vladaju“, rekao je Kusturica.

  Prema njegovim rečima, Izetbegović je netrpeljivost prema Zapadu izražavao srbofobijom.

  „Alija je znao da posredstvom Mladih muslimana paktira sa zapadnim fašistima kada je trebalo, a Bakir je shvatio da je korporacijski kapitalizam dobar da mu obezbedi mjesto Luciferovog šegrta. Glavna kopča jeste Saudijska Arabija – zemlja koja ne štiti nijedno poglavlje ljudskih prava i nema demokratske izbore i koja direktno finansira džihadiste“, smatra Kusturica.

  „On je naveo da je nevolja srpskog naroda što danas prošlost uvažava samo onaj ko ima atomsku bombu.

 4. Pa valjda Ivanic ne uspostavlja diktaturu jer izgleda sam kapricira i uslovljava tj. stvara probleme.Vidijo kako Dodik dobro prolazi sa kapricima i tvrdoglavoscu toboze bori se samo on za svoj narod. Ali ipak Dodik je jaci u svadji i zavodjenju naroda pa mu ne moze konkurisati. On kao dijete malo malo pa se naljuti raskine veze bez kompromisa.

 5. Placite osmanlije...gotovo je
  Adio BiH...

 6. Pa ovaj Dodikov poslusnik mora raditi sta Dodik zeli inacr ce ga izbaciti iz posla u presjednistvu BiH. I sta ce poslje jadnik nezaposljen. Ili ce mu Doda obezbjedit posao ofma u R S nezavisnoj kojom tezi.

 7. Pa Dodik zagovara i kapricira da ce se ocijepiti i da ce RS biti nezavisna drzava. I zbog nje su mucki ubijani narodi u Srebrenici i slavi se na tudjoj muci. i ako nekom pane na pamet da slave ndh moraju dopustiti gdje bi hrvati samo glasali kao sto su dan RS glasali samo srbi. A i bosnjaci bi nesto izmislili isto da glasaju i slave samo muslimani. I eto zbrke.

 8. Autor teksta Dejan Anastasijević, portal "Vreme"

  Dan lešinara

  Objavljeno: 10. 01. 2017 - 19:48 Novosti AAATimesArial
  Dan lešinara Sve u svemu, dirljiv primjer narodnoj jedinstva u Banjoj Luci


  Gotovo sva srpska „elita" okupila se jučer oko predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na proslavi Dana državnosti srpskog entiteta u Banja Luci. Došao je, kao što je obećao, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, njegov vjerovatni izazivač Vuk Jeremić, NJKV prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević s princezom Katarinom, patrijar srpski Irinej, naravno i dvorski umjetnik Emir Kusturica i motocklistički klub „Noćni vukovi".

  Samo je premijer Srbije Aleksandar Vučić izostao, jer je taj dan proveo na putu za Indiju, ali je ministar policije Nebojša Stefanović kazao da bi sigurno došao da je mogao.

  Bila je parada, po sovjetskom modelu, jer su iza pripadnika Trećeg pješadijskog puka vojske BiH marširali vatrogasci, poštari, zidari, studenti, pekari... Grmilo je „Bože pravde" i „Marš na Drinu" na svečanoj akademiji u dvorani „Borik", a kad su vojnici i policajci na ulici složno zapjevali „Pukni zoro", cijela Banja Luka im se pridružila, javili su mediji.

  Govori su bili očekivano nadahnuti. Dodik je rekao da je RS nastala „na srpskim zgarištima, od Jasenovca i Pribilovaca pa nadalje", da je „Srpska mala republika ali su Srbi veliki narod" i da je Bosna za njih „nemoguća država". „Ili povratak na izvorni Dejton ili zbogom BiH!", poručio je on.

  Tomislav Nikolić je proglasio da „bez Republike Srpske ne bi bilo ni Srbije, mada bih vjerovatno trebalo da kažem obrnuto". Patrijarh Irinej je kazao da „RS nije slučajno nastala nego je djelo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima". Kusturica je rekao da su „Srbi u posljednjih 200 godina najviše stradali" i da su oni „jedini narod za koga sloboda starno nema cijenu". „Volio bih da imam jednu malu atomsku bombu, pa da zaustavim priču u kojoj su od jednog žrtvovanog naroda napravili zločince", zaključio je režiser.

  Sve u svemu, dirljiv primjer narodnoj jedinstva, svjetovnog i duhovnog, ali šta se u stvari slavilo? Slavio se dan, 9. januar 1992, kada su poslanici Srpske demokratske stranke na čelu sa Radovanom Karadžićem napustili skupštinu BiH i preselili se na Pale, da bi tamo proglasili „Srpsku republiku BiH" koja je kasnije preimenovana u RS.

  Manje od četiri mjeseca kasnije počela je opsada i granatiranje Sarajeva, a poslanici RS su usvojili šest strateških ciljeva, koji su uključivali razdvajanje naroda, probijanje Koridora, uspostavljanje „srpskih teritorija" na preko 75 posto BiH, podjelu Sarajeva, izlaz na more i brisanje granice na Drini.

  Uslijedilo je osnivanje logora za Muslimane (danas Bošnjake) oko Prijedora, u Brčkom, Foči, Višegradu... Uslijedili su pokolji u istočnoj Bosni na proljeće i ljeto 1992, masovni progoni, sistematsko paljenje džamija, genocid u Srebrenici u julu 1995. i, konačno, u novembru iste godine, Dejtonski sporazum kojim je Republika Srpska zvanično priznata kao entitet u okviru BiH, ali ne kao država.

  Ne ulazeći u to ko je prvi počeo i ko je više stradao, da li je ikom jučer u Banja Luci palo na pamet da krv kojom je RS zalivena nije bila samo srpska, kao ni kosti koje su ugrađene u njene temelje? Da li se neko sjetio da su osnivači ovog entiteta što pravosnažno, što nepravosnažno, osuđeni u Hagu zbog najtežih zločina protiv čovečnosti, uključujući i genocid? Da jeste, da je makar jednom riječju izraženo žaljenje zbog nevinih žrtava (osim srpskih), da se o druga dva naroda u BiH nije govorilo isključivo kao o neprijateljima žednim srpske krvi, možda bi imalo šta proslavljati, a i tada sa grčem u grlu.

  A da, umalo da zaboravim: slavlje je, sasvim u skladu sa prirodom manifestacije, završeno veličanstvenom noćnom bakljadom. Nju su organizovali navijači banjalučkog „Borca", koji se inače zovu „Lešinari".

  Autor teksta Dejan Anastasijević, portal "Vreme"

  - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/271536/dan-lesinara#sthash.izkcSO05.dpuf

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi