Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Evropol upozorava na nove napade Islamske države u Evropi

Svijet

Izvor: Tanjug     02.12.2016 u 09:19 h 0

Evropol upozorava na nove napade Islamske države u Evropi

Evropol je danas upozorio da će Islamska država najverovatnije izvesti nove napade na teritoriji Evropske unije, vjerovatno ciljajući zemlje članice koalicije predvođene SAD koja se bori protiv te ekstremističke organizacije u Siriji i Iraku.


"Podaci pojedinih obavještajnih službi ukazuju da postoji mogućnost da se u Evropi trenutno nalaze desetine osoba povezanih sa Islamskom državom koje su sposobne da izvrše terorističke napade", navodi se u izveštaju Evropola.

Izvještaj je načinjen na osnovu informacija evropskih obavještajnih službi za borbu protiv terorizma, a oslanja se i na izvještaje medija kao i ranije javne pozive lidera ID na napade, navodi AP.

Evropol ukazuje da ID ima veliki uticaj na marginalizovanu omladinu, od kojih neki imaju mentalne probleme i koje podstiču na izvođenje napada.

U izvještaju se ukazuje i na taktiku koju ta grupa koristi u Iraku i Siriji - kao što su automobili-bome i upozorava da bi to mogli da upotrebe i u Evropi.

Napadi u Francuskoj i Belgiji u posljednje dvije godine pokazuju da ekstremisti koji deluju u ime ID mogu efikasno da planiraju složne napade, konstatuje Evropol.

Ističe se i da ekstremisti sada biraju druge "mekše" mete, umjesto simboličnih, kao što su vojska i policija, za šta je dokaz prošlogodišnji napad u Parizu.

Evropol navodi da nasumični napadi imaju veoma snažan efekat po javnost i da se time ostvaruje jedan od glavnih ciljeva terorizma - ozbiljno zaplašiti narod.

U izvještaju se navodi da su evropske obavještajne agencije saglasne da su "sajber sposobnosti terorističkih grupa još uvijek na niskom nivou", ali da ih ne treba isključiti.

Podsjeća se i na slučaj iz februara kada je u Maroku spriječen najvjerovatniji napad ćelije Islamske država hemijskim ili biološkim oružjem, što je znak upozorenja da bi takvo oružje mogli da upotrebe i u Evropi.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi