Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Gdje su sve zaposlena djeca bh. političara

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     01.12.2016 u 16:18 h 6

Gdje su sve zaposlena djeca bh. političara

Ada Novalić nije ni prva ni posljednja kćerka visokog političkog zvaničnika koja je zaposlena u državnom sektoru.


Roditelji i rodbina će reći da su radna mjesta dobili konkursnom procedurom. Tako su kadrovi HDZ-a ali i istaknuti Hercegovci za svoje najmilije birali između Elektroprivrede HzHB, državnih agencija, ali i javnih ustavova.

Ipak, elektroprivreda prednjači, a ovo je tek skraćeni spisak.

Dragan Čović(predsjednik HDZBiH i član Predsjedništva BiH) - kćerka Danijela Čović-Primorac (Centralna banka - glavna jedinica Mostar), zet Davorin Primorac (direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BHANSA), brat Davorina Primorca, Ivica Primorac (rukovodilac sektora finansija BHANSA), kćerka Sanja Čović-Krezić (rukovoditelj sektora za organizacijsko- pravne i opće poslove Zavod za zapošljavanje HNK), zet Marijo Krezić (Elektroprivreda HZHB).

Jelka Miličević (ministrica finansija FBiH) (HDZ BiH) - suprug Dragan Miličević (izvršni direktor Elektroprivrede za proizvodnju HZHB I član Uprave), kćerka Sanja Đolo (Agencija za vodno područje Jadranskog mora), Ilija Đalo, otac Daria Đale (direktor za proizvodnju elektične energije EP HZHB).

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH (HDZ BiH) - brat Ivo Bevanda (rukovoditelj Službe za nabavu roba EP HZHB).

Ništa bolje nije ni u RS-u, sa iznimkom djece Milorada Dodika koji su se okrenuli privatnom biznisu uz kredite Investiciono-razvojne banke, no zato je većina ostalih ministara i visokih dužnosnika, kćerke i sinove zbrinula u institucije, agencije, nisu im mrske ni one na držvanom nivou, ali ni institucije u kojima su oni gradili karijere.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD) - djeca Gorica i Igor Dodik vlasnici i suvlasnici tri firme „Green Line“ zdravstvena ustanova „Global Liberty“ d.o.o. Laktaši za trgovinu na veliko drvetom, građevinskim materijalom, sanitarnomo opremom, te za uvoz i izvoz “Fruit eco”.

Željka Cvijanović premijerka RS-a (SNSD) - suprug Aleksandar, bivši direktor gradskog Zavoda za izgradnju Banja Luka, sin Filip zaposlen u Elektroprenosu BiH.

Zoran Tegeltija ministar finansija RS - kćerka i zet zaposleni u Elektroprenosu BiH, supruga Duška Tegeltija, pomoćnica ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

Petar Đokić, minista industrije, energetike i rudarstva RS (Socijalistička partija) - sin Bojan Đokić, imenovan je za direktora Radne jedinice „Pošta Srpske“ u Brčko Distriktu.

Nebojša Radmanović delegat u Parlamentu BiH (SNSD) - kćerka Ana Radmanović Ilić, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Borjana Radmanović Petrović, glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske (bivša urednica “Nezavisnih novina”).

Dušanka Majkić, zastupnica u Parlamentu BiH - sin Dejan, pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske.

Nikola Špirić poslanik u Predstavničkom Domu naroda (SNSD) - sin Aleksandar, prvi sekretar Ambasade BiH u Republici Srbiji, Bratična Nikolina Špirić, stručno vijeće Agencija za lijekove BiH.

O vezama Bakira Izetbegovica, Denisa Zvizdića i familiji već smo govorili, zato radi posjećanja još nekoliko imena iz vladajuće stranke uz ostalo i Šemsudina Mehmedovića koji godinama zamjera vrhu stranke za nepotizam i korupciju.

Šefik Džaferović potpredsjednik SDA i šef kuba u Predstaničkom domu PS - sin Jasmin Džaferović, Kantonalno Tužilaštvo BiH.

Safet Softić, potredsjednik SDA i presjdavajući Doma narooda PS BIH - kćerka zaposlena u JP Elektroprivreda BiH.

Šemsudin Mehmedović(SDA) - kćerka Sanida Hajlovac (Agencija za bankarstvo FBiH) , zet Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice (SDA) - kćerka zaposlena u BH TELECOM-u.

Gotovo je nemoguće naći agenciju, javno preduzeće ili ministarstvo gdje neko od političkih zvaničnika nema nekog svog.

Sukob intresa je vrlo teško dokazati u BiH zahvaljujući široko definiranim zakonima.

S druge strane nepotizam je duboko usađen u mentalni sklop prosječnog Bosanca i Hercegovca jer kako drugačije objasniti da se pozicije nasljeđuju i u zdravstvenim ustanovama, fakultetima, školama, sudovima, i da se ne mora nužno raditi o osobama koje su bliske politici, odnosno da se to podrazumijeva.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Bas bi bilo zanimljivo sta vam je izvor? Lupate

  2. Pa zato nam je tako. Tate u politici odrzavaju djeca,i rodbina. Jadna BiH sa takvim a i narod ode u inostranstvo trbuhom za kruhom (mnogi sa fakultetom).A neki politicari se vade da ode narod sto su ugrozeni u zemlji zbrke koju sami prave. Ko fol bore se za interes svog naroda (srba,hrvata,bosnjaka). Demagoski.

  3. A gdje rade sportista nasih zene, od brace zene, setre i td. niko se nije zapitao. Nisu samo politicari bagra!

  4. Najviše napada na Dodika, a njega nema na tom spisku.
    Na vuka vika, a lisice meso jedu.

  5. Joj sto mi Covic nije Tata.

  6. Pa gdje ce biti zaposleni nego u ustanovama gdje se cesu po jajima cijeli dan i primaju velike plate.......Zato omladina bjezi bjezi glavom bez obzira

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi