Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Odbornici SDA u Srebrenici napustili konstitutivnu sjednicu; nastavak u utorak

Bosna i Hercegovina

Izvor: RTRS     01.12.2016 u 15:05 h 0

Odbornici SDA u Srebrenici napustili konstitutivnu sjednicu; nastavak u utorak

Ovu odluku donijeli su, jer većina odbornika nije uvažila njihov zahtjev da konstitutivna sjednica bude prekinuta. Iako među odbornicima SDA u lokalnom parlamentu postoje dvije suprostavljene struje, u ovoj odluci su bili jedinstveni.


Nakon pauze i međustranačkog usaglašavanja, radno predsjedništvo na čelu sa Hakijom Meholjićem donijelo je odluku da konstitutivna sjednica bude nastavljena u utorak, 6. decembra.

Sinoć je u Srebrenici održan sastanak rukovodstva SDA sa lokalnim odborom, na kojem je navodno dogovoreno da svi odbornici moraju zajednički djelovati u srebreničkoj skupštini.

To potvrđuju i današnji pomirljivi stavovi suprostavljenih struja u ovoj stranci, kao i povlačenje odluke o suspenziji članstava u SDA odbornika Alije Tabakovića od strane predsjednika Hamdije Fejzića i to nakon pritiska stranačkog rukovodstva iz Sarajeva.

U srebreničkoj SDA došlo je do raskola zbog pet odbornika nezadovoljnih izbornim porazom Saveza SDA-SBB-Stranka za BiH i oni su u otvorenom pismu dostavljenom medijima osudili rad i postupke predsjednika opštinskog odbora SDA u ovom mjestu Hamdiju Fejzića i ulazak SDA u skupštinsku većinu srebreničke opštine, nazivajući to izdajom Bošnjaka.

Odbornici SDA, koji su napustili sjednici, pridružio se i jedan odbornik SDP-a.

Bivši predsjednik SO Srebreniica Miloš Milovanović izjavio je da je napuštanje sjednice od strane odbornika SDA opstrukcija, koja je posljedica neraščišćenih odnosa u ovoj stranci i nepostojanja dogovora ko će od njih da zauzme koju funkciju.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da su se obornici SDA prije sjednice trebali dogovoriti o raspodjeli funkcija, a ne da opstruišu rad skupštine.

SDP-ov Hakija Meholjić, koji je predsjedavao radnim predsjedništvom rekao je da postoji većina odbornika koja je spremna da učestvuje u radu Skupštine opštine, ističući da će oni nastaviti rad ukoliko se odbornici SDA ne pojave u utorak.

Prije prekida rada, novoizabrani odbornici i načelnik opštine položili su zakletvu i potpisali svečanu izjavu o poštovanju etičkog kodeksa čime je konstituisan novi saziv Skupštine ove opštine koji je usvojio i dnevni red za današnju sjednicu.

Izabrana su radna tijela za sprovođenje procedure izbora predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi