Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ivanić: Sarajevo mora da napravi iskorak ka Beogradu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Beta     01.12.2016 u 11:48 h 3

Ivanić: Sarajevo mora da napravi iskorak ka Beogradu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da bošnjački političari u Sarajevu treba da naprave iskorak ka Beogradu za unapređenje odnosa dvije zemlje.


Ivanić je rekao da situacija na Balkanu "dominantno zavisi od odnosa u trouglu Zagreb-Sarajevo-Beograd" i da bi smirivanje napetosti u tim odnosima imalo vrlo pozitivne implikacije po cio region.

On je rekao da su otkazivanje posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu i napadi na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici najvidljiviji problemi koji u posljednje vrijeme otežavaju odnose dvije zemlje.

"Zaista smatram da ključni iskorak u tome, jer su problemi nastali zbog reakcije posebno bošnjačke strane, treba da dođe od bošnjačkog rukovodstva u Sarajevu. Stičem utisak da su oni shvatili, stičem utisak da bi to željeli, ali još to nismo javno čuli. Onog trenutka kada se to javno iskaže, mislim da će se stvoriti pretpostavke da se stvari malo ipak uvedu u neke normalnije tokove", rekao je Ivanić.

On se založio za trojni sastanak lidera BiH, Hrvatske i Srbije, ali i naveo da od takvog susreta ne očekuje mnogo, već da se pokaže da ključni ljudi tri zemlje mogu sjesti zajedno i u "normalnoj atmosferi" popričati o političkim temama i stvoriti malo pozitivniju sliku o međusobnim odnosima.

"Realno mislim da najveći iskorak treba da uradi prije svega Zagreb i posebno, mogu slobodno reći, Sarajevo, zato što je do tenzija između Sarajeva i Beograda došlo zbog otkazivanja posjete gospodina Nikolića, koja je bila posljedica bošnjačke političke elite koja je to tražila, da je došlo do tenzija zbog napada na gospodina Vučića a da niko za to nije odgovarao a što opet nije proizvod nikakvih negativnih odnosa bilo Banjaluke bilo Beograda", rekao je Ivanić.

On je rekao da je ideja o takvom sastanku njegova, ali da je pitanje da li će ona dobiti podršku.

"Ja mislim da prije kraja januara, početka februara nije realno očekivati takvu vrstu sastanaka pod uslovom da bude političke spremnosti na svim stranama", dodao je.

Na pitanje kada se može očekivati posjeta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu, Ivanić je rekao da to "zavisi od odnosa gospodina Nikolića, Vučića i (Bakira) Izetbegovića".

On je dodao da razumije rezervisanost Beograda dok ne dođe do jasnijeg signala iz Sarajeva da su lideri Srbije dobrodošli.

Ivanić nije želio da komentariše predstojeće predsjedničke izbore u Srbiji.

"Mislim da nije dobro da se mi iz RS petljamo u politički život Srbije. Ja sam se toga uvek čuvao. Naše je da sarađujemo s liderima Srbije ko god da je. Ja iskreno imam jako dobre odnose i s gospodinom Vučićem i s gospodinom Nikolićem, ali neke favorite ne bih imao, jer mislim da bi bilo malo i prepotentno od nas iz RS da to ovde radimo", rekao je Ivanić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. RS i Federacija trebaju imati dobre dobrosusjedske odnose,....kao i svi sa svojim susjedima

  2. Konstatacija je tačna i veze trebaju biti dobre i dobrosusjedske, ali i Ivanić treba biti, kao najpametniji srpski političar, realan, reći istinu i konstatovati da režim u RS mora da napravi iskorak prema BiH i da BiH svati i prihvati kao državu svih njenih građana, a ne da konstantno BiH smatra najvećim neprijateljem i urušava opstrukcijama njene temelje. Narodu treba mir, sigurnost i ekonomsaka stabilnost, a ne stalno raspirivanje tenzija, govor mržnje i naivna i prizemna politika vladajuće manjine i pojedinaca (u odnosu na narod) koji manipulišu sa narodom stalno ga ubjeđujući da je nacionalno ugrožen.

  3. Pa Ti SI lud ,sta ti mislis ko i sta je Beograd , Pa oni nam razvaljuju BiH svakim danom zajedno sa tobom i klikom ma mars tamo

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi