Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Putin: Sankcije, sreća u nesreći

Svijet

    01.12.2016 u 11:26 h 0

Putin: Sankcije, sreća u nesreći

Rusija rješava razvojne zadatke u teškim uslovima, ali je njen narod dokazao da je sposoban da odbrani nezavisan kurs svoje zemlje, rekao je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin u godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini.


"Mi moramo da sve te zadatke rješavamo u teškim, neobičnim okolnostima, kao što se često dešava u našoj istoriji. Međutim, ruski narod je još jednom ubjedljivo dokazao da je sposoban da odgovori na teške izazove, da brani i štiti nacionalne interese, suverenitet i nezavisan kurs zemlje", istakao je Putin.

On je dodao da se Rusija suočava sa mnogim teškoćama i problemima, prenosi TAS S.

"Ali, imamo povjerenja da ćemo ih savladati jer je naš narod ujedinjen", zaključio je Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija ne želi konfrontaciju ni sa kim, već da želi samostalno da gradi svoju budućnost bez tuđih savjeta.

„Nastojimo da osiguramo bezbjednost za sve, a ne za ’izabrane‘“, rekao je ruski predsjednik obraćajući se Federalnoj skupštini. Govoreći o novoj američkoj administraciji, Putin je rekao da je Rusija spremna za saradnju sa njom na osnovu poštovanja obostranog insteresa. „Imamo zajedničku odgovornost za svjetsku bezbjednost“, rekao je Putin. On se osvrnuo i na pitanje istočne politike Rusije rekavši da je ona definisana dugoročnim nacionalnim interesima.

Putin o Siriji

Vojska i mornarica dokazali su da mogu efikasno da rade na udaljenim lokacijama. „Rusija je iskreno spremna da učestvuje u rješavanju svetskih i regionalnih problema u onim mjestima gdje je to neophodno“.

Putin o dpoingu 

Skandal sa olimpijcima nam je omogućio da formiramo najnapredniji sistem za borbu protiv dopinga u sportu.

Neophodna su napredna istraživanja kako bismo izašli na novi nivo razvoja

Neophodno je razvijati zaštitu od sajber pretnji. Napredne tehnologije sa sobom nose određene rizike, a sajber prijetnje su neki od njih. Rusija bi trebalo da pokrene i sistem razvoja digitalne ekonomije, , a fundamentalna nauka mora da ponudi rešenje za izazove koji se nalaze pred zemljom.

Rusija je obezbijedila makroekonomsku stabilnost i sačuvala finansijske rezerve. Sve izmjene u ekonomiji moraju biti sprovođene veoma precizno.

Putin je pozvao da se poveća kreditiranje realnog sektora i malog biznisa. „Zahvanjujući odlučnom i postepenom radu Centralne banke, bankarski sektor je očišćen od organizacija koje krše zakon, a sa tržišta su nestali slabi igrači“.

Borba protiv korupcije nije šou

Putin: U svakom dijelu zemlje osnovni javni servisi za biznis, ali i dostupnost infrastrukture mora u punoj mjeri da odgovara standardima federalnog zakonodavstva. „Neophodno je ukinuti sve elemente koje koče biznis“, rekao je on. Govoreći o borbi protiv korupcije Putin je rekao da nikoga ne smijemo kriviti dok sud ne odluči da je kriv.

„U svijetu je u porastu protekcionizam i podižu se trgovinske barijere. Rusija mora aktivnije da se bori za udio u drugim tržištima“, naglasio je Putin.

Putin je naložio Vladi do napravi plan koji će uključiti period do 2025. godine sa ciljem da se pomogne cjelokupnom poslovnom okruženju.

Jedna od najbrže rastućih industrija u Rusiji je trenutno IT sektor. Uspjeh je dostignut zahvaljujući olakšicama u IZ sektoru i predložio da one budu produžene do 2023. godine. Ruski predsjednik istakao je da porast proizvodnje u odbrambenim kompanijama iznosi 9,8 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obraća se danas Saboru Ruske Federacije. Ruski lider će govoriti o situaciji u zemlji i osnovnim pravcima unutrašnje i spoljne politike.

Prema tradiciji, ovom obraćanju, koje obično traje oko sat, obavezno prisustvuju poslanici oba doma Federalnog sabora i druge zvanice. Gosti Kremlja su i članovi Vlade, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda, državni tužilac, predsjednik Centralne izborne komisije, predsjednik Privredne komore, članovi Državnog savjeta, vjerski poglavari i predstavnici Javne komore Rusije.

Poljoprivreda je važan segment ekonomije – hrani zemlju i osvaja međunarodna tržišta, naglasio je Putin I dodao da je izvoz poljoprivredne danas  veći nego izvoz naoružanja.

Glavni problemi ekonomije su unutrašnji.

Pad BDP-a u 2016. godini biće neznačajan – 0,2 odsto. Istovremeno, zabilježen je rast industrijske proizvodnje. Inflacija će se značajno smanjiti i biće manja od šest odsto. Putin je obećao da će paralelno sa Moskvom i Sankt Peterburgom početi remont puteva i u drugim krupnim gradovima zemlje. On je takođe obećao da će regionima biti dato 20 miliona rubalja za potrebe uljepšavanja gradova tokom 2017. godine. Vlada bi trebalo da pripremi program očuvanja prirodnih simbola Rusije, kao što su jezero Bajkal i reka Volga.

Putin o školstvu: Rusija ne smije više imati oronule škole.

Djeca bi trebalo da školu pohađaju u savremenim i komfornim uslovima. Takođe, škole bi trebalo da edukuju djecu i da prenose prave vrijednosti. On je pozvao da se započnu obrazovni projekti u pozorištima, na televiziji, kako bi se aktivirala omladina. Djeca moraju da nauče samostalno da misle, da sam postavlja sebi ciljeve i da ih realizuje.

Putin je izrazio zabrinutost to što u svijetu nastaje sve više lomova i konflikata na političkoj, nacionalnoj i religioznoj osnovi. Dobro znamo kakve posljedice imaju takozvani veliki potresi. Lekcije istorije neophodne su nam prije svega radi pomirenja. Nedopustivo je uvlačiti raskole, pakost i uvrede iz prošlosti u naš savremeni život, rekao je Putin.

Predsjednik je govorio o porastu nataliteta u Rusiji, koji je u premašio brojku koja je zabilježena u evropskim zemljama i obećao nove izmjene u socijalnoj sferi.

Putin je svoje obraćanje završio rečima da „kada narod osjeća da je u pravu, on sigurnim koracima ide svojim putem“.

(sputnik)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi