Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ivancov: Ne naoružavamo RS, nema skrivenih namjera

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     01.12.2016 u 11:26 h 0

Ivancov: Ne naoružavamo RS, nema skrivenih namjera

Izjava Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Hrvatske, o tome da Rusija vodi hibridni rat u BiH da bi mogla snabdijevati oružjem RS i da je referendum o Danu Republike prvi u nizu ka njenoj nezavisnosti, uzburkala je duhove u BiH.


Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, rekao je da ne komentariše izjave političara iz zemalja u kojima nije akreditovan, ali je negirao da njegova zemlja u BiH radi bilo šta mimo uobičajenih diplomatskih protokola.

"Ne dobavljamo nikakvo oružje za RS, ne razgovaramo o taktikama niti dijelimo obavještajne podatke kako bismo naštetili centralnim institucijama BiH. Mi razvijamo ekonomske, kulturne i humanitarne odnose sa Banjalukom. Ne znam na šta se odnosi pitanje o hibridnom ratu. To je prilično neodređeni termin koji može implicirati mnogo toga. Nema ničega što bi se tu moglo odnositi na naše odnose sa BiH ili sa RS", rekao je Ivancov.

Podsjećamo, izjava Grabar-Kitarovićeve je glasila da je Rusija u hibridnom ratu u BiH, te da "vidimo jake veze sa Dodikom i da bi moglo biti ruskog miješanja kroz slanje oružja, taktiku, obavještajne podatke, informacije i dezinformacije, što čini kampanju".

Ivancov je naglasio da se saradnja sa RS odvija u skladu s Dejtonom i u sklopu saradnje sa BiH te da Rusija njeguje dobre odnose i sa centralnim institucijama i sa FBiH.

"Ne postoji nikakva skrivena namjera u odnosima koje imamo i tim odnosima ne želimo nanijeti bilo kakvu štetu državi BiH, u kojoj sam ja ambasador. Predsjednik Dodik je samo jedan od ravnopravnih partnera koje imamo u BiH, uključujući i one u centralnim institucijama i u FBiH takođe, mada je vjerovatno tačno da imamo više odnosa sa RS. Ali u tome nemamo nikakve skrivene planove", rekao je on.

Milorad Dodik, predsjednik RS, u izjavi za Radio-televiziju RS rekao je da je Grabar-Kitarovićeva "stare stereotipe izvukla iz ormara".

"Nevjerovatno je kako ne prestaje borba, odnosno pažnja određenih krugova vezano za RS. Kada je sve stabilno i mirno, nađu se oni koji očigledno optužuju ili pokušavaju da projektuju neki razlog buduće nestabilnosti", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se upravo nalazi u Rusiji i da nikakvih razgovora o naoružavanju RS nema.

"Ne znam odakle Grabar-Kitarovićevoj takvi podaci. U svakom slučaju, niko o tome ne razgovara. Njihova zapadna ostrašćenost prema Rusiji i Putinu je dio njihove političke strategije i ja tu nemam ništa da dodam", rekao je on.

Dodao je da je njegov susret sa hrvatskom predsjednicom bio veoma korektan te da nije razgovarano na temu referenduma.

"Čudi me da je hrvatska predsjednica došla u poziciju da komentariše bilo šta u RS. Ako je iko prisutan sa politikama u BiH, onda je to Hrvatska, koja se otvoreno miješa u unutrašnje stvari BiH", dodao je Dodik.

On je ponovio da je referendum o Danu Republike bio potpuno legitiman i legalan, te je dodao da će u budućnosti biti još referenduma.

Govoreći o referendumu, Ivancov je za "Nezavisne" podvukao da se nije radilo o referendumu za nezavisnost, nego o nacionalnom prazniku RS.

"Vjerujemo da građani entiteta imaju pravo da izraze svoje mišljenje o stvarima koje su njima važne. I treba reći i to da referendum nije destabiliziovao niti RS niti BiH. Nije bilo nasilja, sve je prošlo u najboljem redu i sproveden je u veoma mirnoj atmosferi", rekao je Ivancov.

Dodao je da je Narodna skupština RS nakon referenduma uskladila Zakon o praznicima RS sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Bošnjački političari osvrnuli su se i na navode Grabar-Kitarovićeve o islamu u BiH. Ona je rekla da opasnost za BiH, pored ustavnih izazova, predstavlja i to što se, kako je rekla, islam u BiH mijenja i postaje sve više radikalan, posebno u ruralnim područjima, što se posebno vidi po tome kako se ljudi oblače i po rigidnom tumačenju islama.

"To da predsjednica susjedne zemlje definiše kakav je to islam prihvatljiv za njenu zemlju, stil oblačenja ili tradicija, ne doprinosi izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Zamislite da Izetbegović kaže Ivaniću na samitu NATO-a da se ružno oblači ili loše ispovijeda kršćanstvo i kakva bi to bila bomba u javnosti", rekao je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u parlamentu BiH.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi