Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Ih bin Šarli'': Francuski satirični list u njemačkom izdanju

Svijet

Izvor: Tanjug     01.12.2016 u 10:17 h 0

''Ih bin Šarli'': Francuski satirični list u njemačkom izdanju

Francuski satirični magazin ''Šarli ebdo'' pojavio se jutros, u prvom izdanju na stranom jeziku na njemačkim kioscima, a u pokušaju da osvoji Njemačku svojim provokativnim humorom, objavio je poster na kojem je kancelarka Angela Merkel prikazana - na WC šolji.


Skoro dvije godine nakon što je osoblje ovog lista napadnuto u pogubnom džihadističkom napadu u Parizu, magazin poznat po zajedljivim karikaturama i komentarima u izdanju na njemačkom jeziku Merkelovu prikazuje kako sedi na porcelanskom "tronu" i čita ovaj nedjeljnik s naslovom "Šarli ebdo oslobađa", prenosi AFP.

Karikaturista Loran Suriso, poznat pod umjetničkim imenom Ris, koji je teško ranjen u napadu u januaru 2015, vjeruje da je je Njemačka dobro tržište za francuski satirični list.

"Humor je svugdje, čak i u Njemačkoj", rekao je on njemačkoj televiziji ARD.

Kako je dodao, objavljivanje magazina na drugom jeziku je eksperiment u pokušaju da "Šarli ebdo" osvoji nove ljubitelje koji će pomoći u njegovoj odbrani.

"Šarli ebdo" se sada izrađuje na tajnoj lokaciji, što je posljedica napada na njegovu redakciju u kojem je ubijeno 12 njenih članova, među kojima su bili i neki od najpoznatijih francuskih karikaturista.

Njemačku verziju uređuje iz Francuske 33-godišnjak iz Berlina koji, prema savjetu kolega, koristi pseudonim Minka Šnajder.

On je, u izjavi njemačkom dnevniku "Zidojče cajtung", podsjetio da je pokret solidarnosti pod sloganom "I ja sam Šarli" bio naročito snažan u Njemačkoj, gdje je magazin prodao 70.000 primjeraka svog izdanja objavljenog nedjelju dana nakon napada na redakciju.

Njemačka verzija "Šarli ebdoa", s početnim izdanjem na 16 strana i štampana u 200.000 primjeraka, sastoji se pretežno od članaka i karikatura prevedenih sa francuskog, ali urednici planiraju da ubuduće ima i njemačku sadržinu.

Iako ima veliki broj lojalnih fanova i podržavalaca u Francuskoj, "Šarli ebdo" je uvijek imao i neprijatelje, pa je tako postao meta islamističkih ekstremista nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda, što su mnogi mulsimani vidjeli kao svetogrđe, ali je razgnevio i Vatikan i francuski politički establišment, podsjeća francuska agencija.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi