Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bošnjaci neće ni da raspravljaju o 1. martu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     01.12.2016 u 10:15 h 1

Bošnjaci neće ni da raspravljaju o 1. martu

Iako je bilo planirano, članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH nisu se juče izjašnjavali o zahtjevu poslanika NS RS za ocjenu ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH jer su poslanici iz RS nakon zahtjeva bošnjačkih političara da se taj zahtjev odbaci kao neosnovan napustili sjednicu.


Raspravu po ovoj tački zatražio je Ustavni sud BiH, kojem su poslanici NS RS i podnijeli apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti RBiH, a to je uobičajena praksa da se nadležna komisija i parlament BiH izjasne o apelacijama koje se odnose na njih. Problem je nastao na samoj sjednici Komisije, kada su Šefik Džaferović, poslanik SDA, i Damir Arnaut, poslanik SBB BiH, u suštini zatražili da Komisija donese odluka da je zahtjev RS neosnovan, što dosad nikada nije bio slučaj jer je posao Ustavnog suda BiH da odlučuje o osnovanosti nekon zahtjeva.

"Prvi put se desilo nešto ovako. Princip je bio dosad da se glasa da je apelacija podnesena u skladu s Ustavom i od strane ovlaštenog predlagača", rekao je Lazar Prodanović, član Ustavnopravne komisije, koji je zajedno s Aleksandrom Pandurević, poslanikom SDS-a, napustio sjednicu Komisije.

Prodanović kaže da je loša poruka za BiH da se Komisija uvlači u ovakve stvari, pitajući se kako može biti osnovana apelacija o Danu RS, a ne može biti zahtjev Ustavnog suda da se daju odgovori na navode poslanika iz RS.

Na samoj sjednici Pandurevićeva je rekla da je Zakon o 1. martu donesen bez jednog konstitutivnog naroda, a nakon što je napustila sjednicu istakla je da je Arnaut kao predsjedavajući Ustavnopravne komisije zloupotrijebio poziciju.

"Napustili smo sjednicu Ustavnopravne komisije jer Arnaut uporno zloupotrebljava poziciju i pokušava da napravi praksu da Komisija donese zaključak kakav nikad nije donijela kada je riječ o zahtjevu Ustavnog suda BiH da se izjasnimo o određenim apelacijama. Naš stav je bio da mi ne treba da ulazimo u meritum", rekla je Pandurevićeva.

Izjašnjavanje po zahtjevu Ustavnog suda o apelaciji poslanika NS RS odgođeno je za narednu sjednicu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Podsjećanja radi, još 17. novembra Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je mišljenje koje će biti dostavljeno Ustavnom sudu BiH o zahtjevu poslanika NS RS, u kojem se navode činjenice ko je i kada donio navedeni zakon. I na juče održanoj sjednici Arnaut, kao predsjedavajući Komisije, podsjetio je da je konstatovano da je zakon o 1. martu donijela Skupština RBiH 28. februara 1995. godine, a da je ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom BiH i praznikom potpisao predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Podsjećanja radi, poslanici NS RS 11. oktobra uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH. Kako je obrazloženo, taj zakon donesen je bez predstavnika srpskog naroda i taj dan isključivo je vezan za Bošnjake i Hrvate. S druge strane, Bošnjaci svoje uporište o ustavnosti ovog zakona nalaze u članu Ustava BiH koji kaže da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriji BiH kada Ustav stupi na snagu ostaju na snazi dok nadležno tijelo BiH ne odredi drugačije.

Aleksandra Pandurević

Arnaut kao predsjedavajući Ustavnopravne komisije zloupotrijebio poziciju

Lazar Prodanović

Kako može biti osnovana apelacija o Danu RS, a ne može biti zahtjev Ustavnog suda da se daju odgovori na navode poslanika iz RS


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. 1 mart je uveo region u rat......mrtvi.prognani...itd

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi