Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Skupština Kosova bez potrebnog kvoruma za izglasavanje zakona

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     30.11.2016 u 21:50 h 0

Skupština Kosova bez potrebnog kvoruma za izglasavanje zakona
FOTO: Agencija Anadolija

- Poslanici Skupštine Kosova su na današnjoj plenarnoj sednici razmatrali više nacrta zakona i odluka, ali je najviše polemike izazvao zahtev poslanika opozicionog Pokreta Samoopredeljenje da se održi vanredna sednica povodom tragične smrti njihovok aktiviste Astrita Deharija u Pritvorskoj jedinici u Prizrenu. Međutim, taj predlog nije naišao na podršku poslanika vladajuće koalicije.


Poslanici Samoopredeljenja su u plenarnoj sali izneli i transparent Pravda, kojim su takođe tražili pravdu za Astrita. Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja je istakao da diskusiju o slučaju Astrita Deharija traže i građani koji su prikupili 23 hiljade potpisa za parlamentarnu sednicu. 

S druge strane, poslanici vladajuće koalicije istakli su da još uvek nije vreme i da bi tebalo sačekati završetak istrage. 

Kako je zahtev opozicije odbijen, opozicionari su napustili salu i tako nije bilo neophodne dvotrećinske većine poslanika, tačnije 80 glasova, za usvajanje Finansijskog sporazuma između Kosova i EU. 

Razmatran je i Nacrt zakona o verskim slobodama za čije usvajanje je, osim proste većine poslanika, neophodna i prosta većina poslanika iz manjinskih zajednica. Kako Srpska lista od usvajanja Zakona o Trepči bojkotuje rad Skupštine, nije bilo moguće usvajanje tog zakona. 

Ipak, poslanici su o predloženom zakonu raspravljali i tom prilikom se čuo i predlog da se Srpska pravoslavna crkva preimenuje u Kosovsku pravoslavnu crkvu, jer prema rečima poslanika Naita Hasanija iz vladajuće Demokratske partije Kosova, na Kosovu postoji i Albanska pravoslavna crkva. 

Poslanici su razmotrili i Izveštaj o stanju životne sredine na Kosovu za 2015., kao i preporuke Komisije za budžet i finansije u vezi zahteva Fonda za penzionu štednju Kosova o odobrenju godišnjih taksi za 2017. godinu. 

Većina razmatranih predloga zakona i odluka nije mogla biti usvojena zbog nedostaka kvoruma pa će plenarna sednica biti nastavljena sutra. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi