Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Članice OPEC-a donijele odluku o smanjenju proizvodnje nafte

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     30.11.2016 u 20:19 h 0

Članice OPEC-a donijele odluku o smanjenju proizvodnje nafte
FOTO: Agencija Anadolija

- Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je na sastanku u Beču donijela odluku o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela dnevno, javlja Anadolu Agency (AA).


Katarski ministar energetike i industrije Mohammed Bin Saleh Al-Sada je istakao da je dogovor postignut uz saglasnost svih članica.

"Danas smo postigli veliki uspjeh. Do ovog dogovora smo došli uz pristanak i razumijevanje svih članica. Ovaj dogovor je postignut uz osjećaj odgovornosti članica OPEC-a i zemalja koje nisu članice ove organizacije", rekao je Al-Sada.

Istakao je da su članice OPEC-a donijele odluku na osnovu globalnih ekonomskih kretanja, nivoa proizvodnje nafte kao i potražnje.

Naglasio je da je donijeta ovakva odluka kako bi se ponovo stabiliziralo tržište naftom u svijetu.

"Donijeli smo odluku o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 miliona barela dnevno. Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte će stupiti na snagu u januaru 2017. godine", rekao je Al-Sada.

Istakao je da će, prema današnjem dogovoru, zemlje nečlanice OPEC-a dnevno smanjiti proizvodnju nafte za 600.000 barela, dok je Rusija obećala da će također smanjiti proizvodnju za 300.000 barela dnevno.

Prema dogovoru OPEC-a, dnevna proizvodnja nafte će biti smanjena sa 33,24 miliona barela na 32,5 barela.

Dogovor koji je danas postignut trajat će šest mjeseci, dok će se u maju 2017. godine na sastanku OPEC-a ponovo razmatrati njegovo produljenje.

Nakon višesedmičnih pregovora, predstavnici zemalja članica OPEC-a sastali su se u srijedu u Beču na 171. redovnom sastanku, kako bi pokušali postići dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, s ciljem podizanja cijene.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi