Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


Kako je Vlada Federacije ''trošila'' premijere

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     30.11.2016 u 17:25 h 0

Kako je Vlada Federacije ''trošila'' premijere
FOTO: Izvor: Vlada FBiH

Fadil Novalić deseti je premijer Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Federacija.


Od devet prethodnika, samo su dva i danas politički aktivna. Pretposljednji mandatar Nermin Nikšić danas je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Socijaldemokratske partije.

Vršilac dužnosti premijera premijera FBiH iz 2001. godine Dragan Čović danas je član državnog Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Svi ostali danas ne postoje u domaćoj politici.

Krenimo redom. Prvi mandatar za sastavljanje Vlade u ovom entitetu bio je Haris Silajdžić. Tada kao član Stranke demokratske akcije, na dužnost je stupio maja 1994. godine, a zadržao se do januara 1996. Nakon što je obavljao niz visokih dužnosti uključujući i funkciju člana Predsjedništva BiH, politiku je napustio prije nekoliko godina posvetivši se pisanju poezije u mirnoj penziji.

Njegov nasljednik Izudin Kapetanović po odlasku se premijerske funkcije posvetio se akademskoj karijeri da bi treći premijer Edhem Bičakčić kao i njegov privremeni nasljednik Dragan Čović, u sudskom procesu bili oslobođeni optužbi da su nezakonito potrošili budžetski novac za kupovinu i adaptaciju stanova poslanicima, vladinim službenicima i članovima pravosuđa.

Peti federalni premijer Alija Behmen je nakon odlaska s funkcije bio gradonačelnik Sarajeva, a njegov nasljednik Ahmet Hadžipašić preminuo godinu dana po isteku mandata. Brojne kontroverze i na koncu sudski proces protiv mandatara, pratio je Vladu Nedžada Brankovića, a Mustafa Mujezinović koji je ''vladao'' u periodu između 2009. i 2011. nastavio svoju ambasadorsku karijeru. Trenutno je ambasador BiH u Rusiji.

Spomenuti lider SDP-a Nikšić je, dakle, u Parlamentu FBiH. Nisu poznati planovi aktuelnog premijera Novalića.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi