Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


Jutarnja erekcija - zašto se javlja i čemu zapravo služi?

Lifestyle

Izvor: 24sata.hr     30.11.2016 u 16:27 h 0

Jutarnja erekcija - zašto se javlja i čemu zapravo služi?
FOTO: pixabay.com

Jutarnja erekcija zapravo je noćna erekcija, a tijekom noći može se javiti do pet puta i trajati 20 do 30 minuta. Evo razloga zašto se javlja i čemu doista služi...

Jutarnja erekcija smatra se fiziološkim fenomenom, a događa se kompletnom muškom spolu - čak i muškim bebama u maternici i maloj djeci. 

Erekcija se javlja uslijed kompleksnog rada živčanog i endokrinog sustava. U budnom stanju, kada je muškarac seksualno uzbuđen, poruka nastaje u mozgu i šalje kemijske poruke živcima koji utječu na krvne žile u penisu, dovodeći krv do njega. Krv tada postaje "zarobljena" u penisu zbog čega se on širi i raste, a to rezultira erekcijom. 

 

Noćne erekcije događaju se tijekom REM faze sna, u kojoj sanjamo. Javljaju se kada su aktivirani određeni dijelovi mozga koji utječu na rad živaca za odmor, akciju, strah te kada su stimulirani hormoni odgovorni za raspoloženje. 

Ova pojava moguća je samo tijekom REM faze sna i zato se muškarci bude s erekcijom, jer se obično budimo iz REM faze. Moguće je doživjeti ponekad erekciju i u NREM fazi, ali to se obično događa starim muškarcima i razlog za to nije još jasan.  

Budući da postoji nekoliko faza sna tijekom noći, muškarci mogu imati do pet erekcija po noći i mogu trajati 20-30 minuta. No to sve ovisi i o kvaliteti sna. S godinama će se pojava noćne odnosne jutarnje erekcije postepeno smanjivati, ali muškarci je uglavnom doživljavaju i nakon što prijeđu godine za mirovinu, piše Sun.

Zašto se to događa?

Jutarnja erekcija povezana je s punim mjehurom. Neki znanstvenici drže da je to signal mozga u snu da je mjehur pun i da ga treba isprazniti. No danas su stručnjaci skloniji mišljenju da pun mjehur stimulira živce koji vode do kralježnice, a to direktno utječe na erekciju. Nije poznato da jutarnje erekcije imaju veze sa zdravljem penisa. 

Kada se zabrinuti?

Pojava nekih bolesti može utjecati na izostanak ove vrste erekcije. Npr. depresija i pojava dijabetesa. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi